DEČAK (12) IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Otac zatekao jeziv prizor u detetovoj sobi, razlog smrti će vas rasplakati

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 21:08

DEČAK (12) IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Otac zatekao jeziv prizor u detetovoj sobi, razlog smrti će vas rasplakati

Velika tuga i tragedija

Dvanaestogodišnji dečak iz Teksasa koji se osećao "tužno i usamljeno" usred mera zaključavanja zbog koronavirusa obesio se, otkrio je njegov otac u izveštaju o tragediji.

Hajden Hanstejbl, iz Ejleda, oduzeo je sebi život tri dana pre svog 13. rođendana u aprilu 2020. godine, jer nije znao kako da se izbori sa izolacijom i depresijom kada je nova bolest prouzrokovala zaključavanje zemlje, izvestio je britanski "Metro".

Dečakova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << devetogodišnja sestra Kinli pronašla ga je obešenog u njegovoj sobi, navodi se u izveštaju. Hajdenov slomljeni otac, Bred (42), razgovarao je sa novinarima "Metroa" kako bi pomogao da se spreče buduća samoubistva među omladinom u zemlji.

- Kovid mi je ubio sina. Mislim da bi Hajden i danas bio živ da se kovid nikada nije dogodio - rekao je otac troje dece.

Texas boy, 12, hangs himself after battling depression amid COVID-19 https://t.co/PYZgpbNkIA pic.twitter.com/6nPZlYH8xT

— New York Post (@nypost) February 11, 2021

- Nisam imao pojma da se bori sa depresijom - bio je tako srećno dete i voleo je svoje drugare i porodicu.

Nazvavši pandemiju "savršenom olujom za samoubistvo i depresiju", Bred je rekao: "Mislim da ga je sve samo preplavilo, osećao se skrhano i doneo je tragičnu odluku."

17. aprila, ispričao je, voda je nestala u porodičnoj kući, a Bredov otac je morao da reši problem i Hajden mu je pomogao da reše problem.

- Bio je lep sunčani dan i zagrlio sam ga i poljubio u glavu - rekao je ožalošćeni otac.

- Onda, kad je moj otac otišao, kod kuće smo ostali samo ja, Kinli i Hajden. Prošlo je oko 30 minuta, Hajden je otišao gore  - rekao je on.

- Tada je moja ćerka otrčala dole i rekla da se Hajden obesio. Potrčao sam gore, skinuo ga sa konopca i pokušao da ga spasim  - nastavio je Bred.

- Izvršio sam reanimaciju, ali nisam mogao da ga spasim. Otišao je. Tog dana sam video nešto užasno i nikome to ne želim. Još uvek imam noćne more o tome - rekao je on.

We are raising money for an

EMERGENCY National PSA to save kids.

Please reshare. 🚨🚨🚨

FACT: 2nd leading cause of death for 10-14 yr olds is suicide.

FACT: 50% of suicides have no previous signs

Are you in Hayden’s Corner? 🥊https://t.co/hOKxtgjlzl

— Hayden’s Corner (@HaydensCorner) May 20, 2020

Tata je rekao da je njegov sin bio teško pogođen zaključavanjem, zbog čega je bilo nemoguće da se druži sa prijateljima, i da nije voleo virtuelno učenje.

- Voleo je fudbal i voleo je da bude oko ljudi, bio je veoma društven - rekao je otac za "Metro".

- Bio je mali momak, ali imao je lavlje srce. Voleli su ga prijatelji i porodica.

Rekao je da je Hajden dobio zakrivljeni monitor za Božić 2019. godine, neposredno pre zaključavanja, ali ga je slučajno slomio kada se frustrirao i bacio konzolu za igre na ekran.

- Rekli smo mu da neće dobiti još jedan, ali onda je došlo do zaključavanja i rekao sam mu da će morati da poradi da bi nabavio novi - rekao je Bred.

Hayden Hunstable , 12, hanged himself on April 17, 2020 pic.twitter.com/scCbqW98TM

— 👸🏻 (@LMOBackup) January 19, 2021

- Radio je neke poslove oko kuće, a u aprilu smo mu kupili jeftiniji jer mu je 21. aprila bio rođendan i želeo je da se igra sa drugarima - rekao je.

Kada je policija istražila dečakovu smrt, otkrila je da je on slomio i svoj novi monitor, rekao je Bred.

- Ne znam da li se uplašio da će upasti u nevolju ili je zabrinut zbog toga što nije mogao da razgovara sa drugarima i pokvari rođendan - rekao je.

- Ili je to učinio u impulsivnom besu ili se doveo u situaciju iz koje nije mogao da izađe.

Bred je rekao da veruje da bi, da je njegovog sina naučio o depresiji i kako da je pobedi, možda bio spasen.

Kao rezultat tragedije, Bred je na misiji da se pozabavi onim za šta veruje da će biti "cunami mentalnog zdravlja" izazvan pandemijom - a takođe je snimio kratak film pod nazivom "Zamalo 13", koji priča Hajdenovu priču.

- U misiji sam da rešim samoubistvo mladih. Roditelji moraju da razgovaraju sa svojom decom o njihovim osećanjima - rekao je za "Metro".

- Moramo razgovarati sa decom o samoubistvu i razgovarati sa decom o tome kako se nositi sa depresijom. Deca su depresivna i treba ih naučiti kako da se nose sa svojim problemima - rekao je.

- Bio mi je najbolji prijatelj, bili smo prijatelji. Još uvek plačem svaki dan i ne mogu da promenim šta se dogodilo. Haiden je heroj jer mislim da je već spasio toliko ljudi širom sveta - dodao je Bred.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.