DARKO ELEZ POVEZAN SA NEVOLJOM? Njegovo izručenje rezrešava dve BRUTALNE likvidacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021, 18:50

DARKO ELEZ POVEZAN SA NEVOLJOM? Njegovo izručenje rezrešava dve BRUTALNE likvidacije

Izručenjem Darka Eleza u BiH očekuje se da budu rešene dve veoma brutalne likvidacije na području Istočnog Sarajeva, te veći broj iznuda koje su proteklih godina počinjene na području Republike Srpske.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je u utorak odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Portparolka suda Mirjana Piljić precizirala je da je sud odbio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << žalbu Elezovog advokata i potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Poveznica

Izvor otkriva da se Elez direktno povezuju sa likvidacijom Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i ubistvom Miloša Ostojića u januaru 2019. godine.

- MUP Republike Srpske predano radi na rasvetljavanju ova dva ubistva. Za sada je utvrđeno da se Elez može povezati s njima, zbog čega je, između ostalog, zatraženo i njegovo izručenje. Osim toga, utvrđeno je da je Elez odgovoran i za brojne iznude koje je počineo na području Istočnog Sarajeva, ali i Bijeljine. Takođe postoji sumnja da je učestvovao i drugim veoma teškim krivičnim delima – pojasnio je sagovornik.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, rekao je da će nakon odluke Višeg suda u Beogradu biti preduzete sve potrebne aktivnosti za preuzimanje i procesuiranje Eleza.

- Ova odluka, između ostalog, rezultat je napora i saradnje Tužilaštva BiH i MUP Republike Srpske, u koordinaciji s partnerskim pravosudnim institucijama i MUP Republike Srbije – poručio je Grubešić.

"Lutka"

On je precizirao da je Elez optužen u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka” u kojem su u dosadašnjem postupku izrečene pravosnažne kazne zatvora u trajanju od više od 130 godina.

– Tužilaštvo BiH takođe radi na opsežnom predmetu za organizovani kriminal koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe, koje su pod istragom zbog teških krivičnih dela, kao što su mafijaške likvidacije, iznuda i druga krivična dela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine – istakao je Grubešić.

Podsetimo, Elez je uhapšen sredinom decembra u beogradskom naselju Batajnica u prevozničkoj firmi, koju vodi njegova supruga Ratka, i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Kako je izvor pojasnio, inspektori su došli do saznanja da je on povezan s ubistvom Miličevića.

Velja Nevolja

Prema pisanju medija, Darko Elez je povezan i s kriminalnom grupom Veljka Belivuka poznatog kao Veljo Nevolja, a obojicu policija povezuje s kavačkim klanom.

– Isti pokrovitelji, ali i vođe, povezuju dve kriminalne grupe, čije su pripadnike operativci MUP Srbije poslednjih meseci smestili iza rešetaka. Zahvaljujući tome sprečeno je spajanje ekipa, koje bi predstavljale ozbiljnu pretnju po bezbednost, a po novcu i moći nadjačale bi i ozloglašeni zemunski klan. Hapšenjem Darka Eleza, a potom i Belivuka i Marka Miljkovića, izbegnuta je opasnost od stvaranja mafijaške organizacije – pisali su mediji iz Srbije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.