DANU: Apsurd je da preko 600 crnogorskih crkava pripada SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2010, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANU: Apsurd je da preko 600 crnogorskih crkava pripada SPC

PODGORICA -

Predsednik Dukljanske akademije nauka i umetnosti (DANU) Božidar Nikolić smatra apsurdnim to da Srpska pravoslavna crkva (SPC), kao crkva druge države, preko svojih eparhija u Crnoj Gori, poseduje više od 600 crnogorskih crkava i manastira sa njihovim pripadajućim dobrima.

Nikolić tvrdi da, osim što SPC uzurpira pravo koje joj ne pripada, neposredno utiče na denacionalizaciju crnogorskog naroda, na uskraćivanje ljudskih prava crnogorskim građanima, a posredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na crnogorsku državnu politiku.

"To znači da Srpskoj crkvi i Srpskoj patrijaršiji, a posredno i državi, čija je to crkva i patrijaršija, zasad, pripada i jedan oveći deo crnogorske državne teritorije", rekao je Nikolić listu "Pobjeda".

On je začuđen da to ne tangira crnogorske državnike i političare, uprkos tome što im je poznat način na koji je ovo crnogorsko kulturno nasleđe prešlo u ruke druge crkve i druge države.

Reč je o apsurdu nepoznatom savremenom svetu da crkvene organizacije i njene filijale uzurpiraju i devastiraju najveći segment crnogorskog kulturnog nasleđa, kazao je Nikolić.

"Nije to jedini apsurd u ovoj državi, ali jeste najradikalniji. Imamo i drugih negativnih primera. Tako je nedavno predstavnik jednog drugog manjinskog naroda u Crnoj Gori javno izjavio da njegovoj nacionalnoj manjini pripada i do 80 posto kulturnog nasljeđa u Crnoj Gori! I tako se ređaju apsurdi, a na njih nadležne naučne i državne institucije ne reaguju, ili reaguju sasvim stidljivo", rekao je predsednik DANU.

U Crnoj Gori deluju dve akademije nauka - DANU i Crnogorska akademija nauka i umetnosti (CANU).

DANU je 1998. godine osnovao jedan broj istaknutih crnogorskih naučnika i književnika, smatrajući CANU prosrpskom.

DANU je učestvovala i u obnavljanju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić:SPC uzurpira crnogorske crkve

Izvor: S media, 04.Jul.2010

Predsednik Dukljanske akademije nauka i umetnosti (DANU) Božidar Nikolić smatra apsurdnim to da Srpska pravoslavna crkva (SPC), kao crkva druge države, preko svojih eparhija u Crnoj Gori, poseduje više od 600 crnogorskih crkava i manastira sa njihovim pripadajućim dobrima. ..Nikolić tvrdi da,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.