DANAS SLAVIMO VAŽAN PRAZNIK: Sveti Simeon se smatra zašititnikom dece, a Sveta Ana se vezuje za Isusa! Evo šta OBAVEZNO morate učiniti

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 09:13

DANAS SLAVIMO VAŽAN PRAZNIK: Sveti Simeon se smatra zašititnikom dece, a Sveta Ana se vezuje za Isusa! Evo šta OBAVEZNO morate učiniti

SPC obeležava važan praznik

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici slave dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane.

Sveti Simeon Bogoprimac je poštovan zbog svoje posvećenosti Bogu i molitve, a posebno je poznat kao zaštitnik dece. Veruje se da njegova molitva ima posebnu moć u zaštiti i blagoslovu nad decom.

Sveta Ana, majka Device Marije i baka Isusa Hrista, takođe je važna figura u hrišćanskoj tradiciji. Ona je bila poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao proročica koja je prva obavestila Jerusalimsku zajednicu o dolasku Mesije, što je bio izuzetno važan događaj u hrišćanskoj istoriji.

Ovaj dan se obeležava molitvom, bogosluženjem i posebnim aktivnostima u crkvama i među vernicima, dok se takođe često organizuju i posebne liturgije u čast Svetog Simeona i Svete Ane. Vernici se okupljaju da se pomole i izraze zahvalnost za zaštitu i blagoslov koji su primili kroz živote ovih svetitelja.

U vreme cara misirskog Ptolomeja Fila-delfa, Simeon je bio izabran kao jedan od znamenite Sedamdesetorice, kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

Simeon je verno obavljao svoj posao prevođenja Biblije, ali kada je došao do dela proroka Isaije koje govori: "Evo, djeva će zatrudnjeti i rodiće sina", on se zbunio. Razlog zbunjenosti ležao je u reči "djeva", koja je bila predmet debate i tumačenja u hrišćanskoj tradiciji.

Simeon je osetio potrebu da izmeni reč djeva u "mlada žena" kako bi preveo taj deo proročanstva na grčki jezik. Odlučio je da prepravi tekst kako bi bio u skladu sa svojim shvatanjem i verovanjem. Uzeo je nož i nameravao da izbriše reč djeva, zamenivši je rečju "mlada žena".

U tom trenutku javi se Simeonu angel Božji i zadrža ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da je tačno zapisano. A da je istinito i tačno, reče mu još vesnik Božji, uveriće se i on sam lično, jer po Božjoj volji neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenoga od devojke.

Ovaj incident pokazuje Simeonovu duboku posvećenost i odgovornost prema svom poslu, ali takođe i njegovu težnju da tekst Biblije bude u skladu sa njegovim tumačenjem i uverenjima. Ova situacija može biti predmet diskusije u pogledu etike prevođenja religijskih tekstova i uloge prevodioca u interpretaciji svetih spisa.

Sveta proročica Ana je bila sveta udovica i starica, posvećena službi Bogu u hramu. Danju i noću je provodila u postu i molitvama, posvećujući svoj život duhovnim praksama i tražeći blizinu Boga.

Njena posvećenost i verovanje su bili nagrađeni kada je na praznik Sretenja, kada je Devica Marija došla u hram sa malim Isusom da ispuni propise o čišćenju nakon porođaja, Ana imala blagoslov da vidi Gospoda Hrista. Ovo je bio poseban trenutak prosvetljenja za Anu, jer je prepoznala Isusa kao očekivanog Mesiju - Hrista.

Nakon što je videla Isusa, Ana je bila ispunjena duhovnom snagom i bogonadahnutom porukom. Ona je svedočila o ovom susretu i objavila svima u Jerusalimu koji su čekali dolazak Mesije, da je on zaista došao. Njena reč je bila puna vere i nade, te je delila ovu važnu vest o dolasku spasenja sa svojom zajednicom.

Sveta proročica Ana je tako postala poznata po svojoj posvećenosti Bogu, molitvama i, posebno, po svom privilegovanom iskustvu viđenja Hrista. Njena životna priča služi kao inspiracija vernicima da ostanu posvećeni svojoj veri i da se nadaju dolasku Božjeg spasenja.

Na ovaj veliki praznik veruje se da se valja pomoliti Svetom Simeonu i Ani za sreću i zdravlje najmlađih, a ukoliko to učinite iskreno i od srca, oni će im podariti zdravlje, blagostanje i sreću u životu. Stoga ujutru valja poraniti i u crkvi upaliti sveću i pomoliti se.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.