DANAS SLAVIMO SVETOG SEVASTIJANA: Vaskrsao je kao Hrist, a mnogi ga vide kao simbol HRABROSTI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2023, 08:40

DANAS SLAVIMO SVETOG SEVASTIJANA: Vaskrsao je kao Hrist, a mnogi ga vide kao simbol HRABROSTI (VIDEO)

Pravoslavni vernici slave Svetog Sevastijana 18. decembra prema julijanskom kalendaru, što odgovara 31. decembru gregorijanskog kalendara

Sveti mučenik Sevastijan bio je rimski vojnik rođen u Milanu. Vaspitavan u duhu plemićke porodice, postao je komandant Dioklecijanove dvorske garde.

Sevastijan se istakao hrabrošću i verom u vreme kada je car Dioklecijan žestoko progonio hrišćane. On je otvoreno podržavao hrišćanske vernike, što ga je dovelo do tamnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Legenda kaže da su ga gađali strelama, ali da je preživeo taj napad. Ipak, kasnije je ponovo bio uhvaćen, podvrgnut mučenjima i na kraju pogubljen zbog svoje vere.

Život Svetog Sevastijana postao je simbol hrabrosti i odanosti hrišćanskom učenju u teškim vremenima. Njegov dan se obeležava molitvama, bogosluženjima i razmišljanjem o njegovom životu kao primeru vere i posvećenosti.

Sveti mučenik Sevastijan, vojni oficir u Dioklecijanovoj dvorskoj gardi, suočio se s okrutnim činom kada je naređeno da ga vojnici skinu golog, probodu strelama i bace njegovo telo u kanalizaciju. Ova surova kazna bila je odgovor na Sevastijanovu hrabrost i otvoreno zalaganje za hrišćansku veru tokom vremena kada su hrišćani bili progonjeni.

No, prema predanju, tri dana nakon tog zverskog čina, Sevastijan se pojavio živ i zdrav, šetajući Rimom. Ova neobjašnjiva pojava zaprepastila je mnoge, dok su drugi videli u tome božji čudesni znak.

Nažalost, umesto da ga ljudi prihvate kao čudo i znak božje milosti, neznabožci su ga, uplašeni da se suočavaju s natprirodnim silama, kamenovali do smrti. Sevastijan je tako postao mučenik i svedok svoje vere, čije ime i dela ostaju deo hrišćanske tradicije i čiji život je podsetnik na hrabrost i odanost u borbi za verske vrednosti.

Sveti mučenik Sevastijan, slično kao i Sveti Đorđe, često je postajao zaštitnik vojnika. Njegov kult je bio najprisutniji u 14. i 15. veku, a posebno je bio prisutan među pravoslavcima i rimokatolicima.

Interesantno je da su strele i strelci postali prepoznatljiv simbol na ikonama i freskama koje prikazuju Svetog Sevastijana. Ovaj motiv počinje da se javlja oko 1000. godine i postaje neizostavan deo ikonografskog prikaza ovog sveca. Strele su često zastupljene mnogo češće nego sam trenutak njegove smrti, tj. batinjanje koje je pretrpeo po naređenju cara Dioklecijana.

Sveti Sevastijan zaštitnik

Sveti mučenik Sevastijan se smatra zaštitnikom onih koji su zaraženi kugom, ratnih invalida, kamenorezaca, strelaca, lovaca, baštovana, vatrogasaca, policajaca i vojnika.

Strele se smatraju simbolom Sevastijanove hrabrosti i odanosti hrišćanskoj veri, dok su vojnici verovatno prepoznavali u njemu zaštitnika koji razume njihove izazove i nevolje. Ovaj ikonografski element doprineo je očuvanju i proširenju kulta Svetog Sevastijana tokom vekova.

Sveti mučenik Sevastijan ima značajnu povezanost sa nekoliko gradova. On je zaštitnik Rio de Žaneira i Palme de Majorke. Osim toga, zajedno sa Svetim Đorđem, Sevastijan je i zaštitnik grada Korme na Malti i italijanskog grada Kazarete.

Etimološko poreklo imena krimskog grada Sevastopolja i imena Svetog Sevastijana je isto. Oba dolaze od grčke reči "sevastos," što znači "prečasni, dostojan poštovanja, veličanstveni." Rimljani su ovu reč preuzeli od Grka, a Sevastopolj i Sevastijan dele isti koren, podsećajući na poštovanje i veličanstvenost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.