DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA AGEJA I SVETU CARICU TEOFANIJU: Na ovaj praznik NIKAKO NE ZABORAVITE da uradite važnu stvar (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Dec.2023, 07:54

DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA AGEJA I SVETU CARICU TEOFANIJU: Na ovaj praznik NIKAKO NE ZABORAVITE da uradite važnu stvar (VIDEO)

SPC i njeni vernici danas obeležavaju dva velika svetitelja.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom proroku Ageju, jednom od prva tri proroka u hrišćanstvu, kao i Svetu caricu Teofaniju.

Prema legendi, Sveti prorok Agej bio je prvi od tri proroka pored Zaharije, njegovog savremenika, i Malahije, koji je živeo oko stotinu godina kasnije.

Agej je poticao iz plemena Levija i živeo je u 5. veku pre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nove ere za vreme robovanja Jevreja.

Radio je na obnovi Solomonovog hrama u Jerusalimu, ali je u tom poslu bio više puta prekidan od strane Samarijanaca. Ipak, Agej nije odustajao, a u radu su mu pomogli Zorovavelj i Isus sveštenik. Tako je i doživeo da vidi jedan deo hrama sazidan. Ostalo je upamćeno da je Agej o ovom zdanju prorekao: "Slava će doma ovoga poslednjeg biti veća nego onoga prvoga, veli Gospod nad vojskama".

Zidanje Solomonovog hrama je ohrabrilo jevrejski narod i dalo podsticaj za oslobađanje od ropstva. Sveti prorok Agej je prema predanju umro u dubokoj starosti. Osim današnjeg dana, pravoslavni hrišćani se Ageja sećaju i zajedno sa ostalim prorocima Starog zaveta, u nedelji Svetih Otaca (nedelja pre Božića). Ovog starozavetnog proroka i danas poštuju mnogi.

Predanje kaže da je njegov praznik dobar dan za gatanje i proricanje budućnosti - bilo čitanjem sa dlana, gledanjem u pasulj, u listiće čaja, kafu ili karte.

Takođe, veruje se da će pomoć doći svima koji se iskreno i iz duše pomole u ime ovog Svetog proroka: "Proroka Tvoga Ageja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše".

Od znamenitih roditelja, Konstantina i Ane, koji behu srodnici nekolikih careva. Behu njeni roditelji dugo bezdetni i moljahu se Presvetoj Bogorodici, da bi im se dao porod. I Bog im dade ovu ćerku, Teofaniju. Zapojena duhom hrišćanskim od samog detinjstva, Teofanija nadmašivaše sve svoje drugarice u svim hrišćanskim vrlinama.

Kada poraste, stupi u brak sa Lavom, sinom cara Vasilija Makedonca. Sa svojim mužem pretrpe velike bede. Po nekakvoj kleveti, kao da Lav nosi u čizmi nož, da u zgodnoj prilici ubije svoga oca, lakoverni Vasilije zatvori u tamnicu i sina i snahu. I tamnovahu ove dve nevine duše tri godine. Jednom, o prazniku svetog proroka Ilije, beše car sazvao sve velikaše svoje u dvor na gozbu. U jednom trenutku iznenadno papagaj carev izgovori ove reči: „Avaj, avaj, gospodine Lave!“ I povtori te reči više puta. To dovede svu gospodu carsku do velikog uzbuđenja, i svi zamoliše cara, da oslobodi sina i snahu. Ražaljen car tako i učini.

Po smrti oca svoga zacari se taj Lav, nazvani Mudrim. Teofanija ne računaše svoje carsko dostojanstvo ni u što, no sva predana Bogu brinjaše o spasenju duše, posteći i moleći se i deleći mnogu milostinju, i obnavljajući mnoge manastire i hramove. Iz njenih usta ne iziđe lažna reč, ni suvišna reč, a najmanje kleveta.

Pred smrt svoju prizva sve svoje bližnje, i s njima se oprosti, pa predade dušu svoju Bogu 892. godine. Car Lav htede podići hram u njeno ime na grobu njenom, no kako patrijarh prigovori tome, podiže on hram „Svim Svetim“, govoreći da ako se Teofanija posvetila, neka se proslavlja sa ostalim svetim zajedno. Tada se ustanovi praznik Svih Svetih u nedelju po Svetoj Trojici.

S prestola carskog bolje se vidi

Sujeta sveta, hitra sujeta,

I carski presto neštedno biju

Talasi burni ovoga sveta.

Teofanija jasno pregleda

Pučinu ludu sveta ovoga,

Pa srce svoje, srce nemirno.

Ukotvi tvrdo uz živog Boga.

Carevi zemni zar su carevi?

Stražari mnogi na brzoj smeni!

Smrt stoji, broji, i smenu vrši

Carevi zemni, prolazne seni!

Teofanija, ko mudre deve,

Svetilnik srca duhom zažeže,

Osvetli stazu svetlošću divnom,

Grehovne jame srećno izbeže.

Blažena sada u carstvu večnom

Među zvezdama ko zvezda sija,

Tamo gde nema muke ni smene,

Caruje sada Teofanija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.