DANAS SLAVIMO SVETOG ONISIMA: Ovaj svetac nas uči da ništa nije NEMOGUĆE - ako imate NEOSTVARENE želje, pravi je dan da to promenite (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 07:38

DANAS SLAVIMO SVETOG ONISIMA: Ovaj svetac nas uči da ništa nije NEMOGUĆE - ako imate NEOSTVARENE želje, pravi je dan da to promenite (VIDEO)

SPC i njeni vernici obeležavaju važan praznik

Sveti apostol Onisim je poznat kao zaštitnik svih ljudi koji svojim vrednim i marljivim trudom postižu rezultate, nezavisno o svom poreklu. Legenda o njemu govori o putovanju ka pozivu i dostizanju uspeha kroz rad i posvećenost.

Život Svetog Onisima služi kao snažna lekcija koja nas uči da ništa nije nemoguće i da je, uz pomoć i blagoslov Hrista, svaki san dostižan i ostvariv. Legenda koju veruju mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hrišćani govori o dodatnih sedamdeset apostola koje je Bog izabrao da propovedaju Jevanđelje i šire hrišćanstvo, osim dvanaest velikih apostola koji su bili bliski Isusovi učenici.

Sveti Onisim je bio jedan od tih "malih apostola" koji su imali čast da služe Hristu na ovaj način. Iako nije bio među prvima koji su direktno poznavali Isusa, Onisimova vera, posvećenost i predanost su ga učinili dostojnim poslanikom Božje reči. Kroz svoj život i propovedanje, Onisim je pokazao da svako može biti izabran i poslan u službu Božju, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo ili poznavanje Isusa.

Ova priča o Svetom Onisimu inspiriše vernike da veruju u svoju sposobnost da donesu promene i da šire ljubav i veru u svetu, čak i ako se ne osećaju kao da su "veliki" ili posebno obdareni. Kroz primer Svetog Onisima, hrišćani su podstaknuti da veruju u svoju snagu i da deluju kao Božji instrumenti ljubavi i promene u svetu koji ih okružuje.

Sveti Onisim je bio rob jednog bogatog čoveka u Frigiji, ali nakon što je pobegao u Rim i čuo Jevanđelje od apostola Pavla, poželeo je postati hrišćanin. Kada se krstio, njegov vlasnik se takođe obratio hrišćanstvu, a zahvaljujući posredovanju apostola Pavla, njih dvojica su se izmirili, postali prijatelji i bliski kao braća. Pisano pismo koje je apostol Pavle napisao Onisimovom vlasniku ostalo je kao jedan od najdirljivijih tekstova u Svetom Pismu, igrajući ključnu ulogu u njihovom pomirenju.

- Molimo te za čedo moje Onisima, kojega rodih u okovima svojim… Jer možda se zato i rastade s tobom za kratko da ga dobiješ za vječnost, ne više kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga… - kaže molitva.

Sveti Onisim kasnije je postao episkop i dugo je i pravedno vodio hrišćansku zajednicu.

Već kao starac, u vreme Trajanovog gonjenja, uhapšen je i doveden u Rim gde je, nakon što je odbio da se odrekne Hrista, ubijen.

Prema predanju, njegovo telo je uzela neka bogata žena i sahranila ga u srebrnom kovčegu 109. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.