DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE U EVGENIJI: Verovanja vele da danas nikako ne smemo da uradimo OVIH SEDAM STVARI

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 09:00

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE U EVGENIJI: Verovanja vele da danas nikako ne smemo da uradimo OVIH SEDAM STVARI

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svete mučenike u Evgeniji.

Srpska pravoslavna crkva današnji dan posvećuje Svetim mučenicima u Evgeniji.

Mnogi mučenici u Evgeniji, blizu Carigrada u vreme cara Arkadija otkopaše se mošti mnogih mučenika Hristovih, među kojima i apostola Andronika i pomoćnice mu Junije. Ove mošti pronađoše se prema otkrovenju od Boga nekome kliriku Nikoli Kaligrafu.

Verovanja

Po narodnom verovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na ovaj dan ne valja praviti svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće.

"Njihova imena zna samo Gospod, koji ih je zapisao u Knjigu Živih na nebesima“.

Nad moštima apostola Andronika sagradio je car Andronik I, divan hram u XII veku.

U vreme cara Maksimijana bi veliko gonjenje hrišćana. U gradu Apamiji sirskoj Mavrikije beše starešina mesne vojske. Neznabošci ga tužiše caru kao hrišćanina i kao sejača vere hrišćanske među vojnicima. Sam car dođe i povede istragu. S Mavrikijem bi izvedeno pred cara i sedamdeset vojnika hrišćana, među kojima i sin Mavrikijev Fotin.

Ni laska ni pretnja careva ne može pokolebati ove junake. Na pretnje careve odgovoriše: „O care, nema straha u dobroumnoj i moćnoj duši onih koji ljube Gospoda!“ Kada car naredi te svukoše s njih vojničke pojase i haljine, oni mu rekoše: „Bog naš obući će nas haljinama i pojasima netruležnim, i večnom slavom!“ Kada ih car ukorevaše što su prezreli čast vojničku, datu im od njega, oni odgovoriše: „Čest tvoja je beščešće, jer si zaboravio Boga koji ti je dao carsku vlast!“

Molitva

"Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše".

Tada car naredi, te pred očima Mavrikijevim posekoše mu sina Fotina, da bi time ustrašio oca i ostale. No Mavrikije reče: „Ispunio si našu želju, o mučitelju, i poslao si napred pred nama Fotina, vojnika Hristova“. Tada ih car osudi na najnečovečniju smrt: odvedoše ih u neko blato, obnažiše, privezaše za drveće i namazaše medom, da ih komarci, ose i stršljenovi izujedaju.

U strašnim mukama predadoše duše Bogu tek desetog dana i odoše da se večno raduje s angelima svetim na nebu. Hrišćani tajno uzeše tela njihova i česno pogreboše. Ovi hrabri Hristovi vojini postradaše oko 305. godine.

Izvor: Srbija Danas/Stil/V.M./Alo!/S.Ć./M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Mesne poklade: Sveti mučenici u Evgeniji! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 06.Mar.2024

Danas pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetim mučenicima u Evgeniji, a u narodu je praznik poznat kao mesne poklade. Počinjemo sa pripremama za veliki Vaskršnji post...Na mesne poklade ili dan posvećen mučenicima iz Evgenije nije dobro praviti veridbe, svadbe, okumljavati se, bratimiti,...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.