DANAS SLAVIMO ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE - Ispoštujte OVE običaje na Malu Gospojinu, praznik koji spada u RED NAJVEĆIH PRAZNIKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2023, 07:18

DANAS SLAVIMO ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE - Ispoštujte OVE običaje na Malu Gospojinu, praznik koji spada u RED NAJVEĆIH PRAZNIKA!

Ovaj dan je, prema verovanjima, pogodan za održavanje svadbi i veridbi.

Današnji dan je posvećen Maloj Gospojini, prazniku koji slavi rođenje Presvete Bogorodice. Ovaj praznik se smatra jednim od najvažnijih u crkvenom kalendaru, jer se proslavlja dolazak na svet Majke Božje.

Priča počinje s Joakimom i Anom, roditeljima Bogorodice. Godinama su živeli u nadi da će im se ispuniti želja za detetom, slično Avramu i Sari kojima je Bog podario Isaka. Jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana, dok se Ana molila u voćnjaku ispod lovorovog drveta, anđeo joj se ukazao i saopštio da će uskoro postati majka. I zaista, ubrzo je Ana donela na svet ćerku kojoj je dala ime Marija, što znači "visoka" ili "gospodareća".

Marija je već sa tri godine bila odvedena u jerusalimski hram, gde je provodila vreme u služenju Bogu, molitvi, i učenju Svetog pisma. Sa sedam godina, počela je živeti uz bogosluženja, vredan rad, molitvu i proučavanje Svetog pisma. Sa petnaest godina, primila je vest od arhanđela Gavrila da će roditi sina Božijeg.

Marija je odvela Isusa u crkvu nakon porođaja, a zatim ga pratila kroz njegov životni put, sve do trenutka raspeća. Nakon Isusovog vaznesenja, Marija je nastavila svoj život, posvećujući se lečenju bolesnih. Provela je narednih 24 godine u Jerusalimu. Baš kao što je dobila vest o rođenju svog sina, anđeo joj je doneo i vest o njenom smiraju. Dan njenog upokojenja smatra se 15. avgustom, kada se slavi Velika Gospojina.



U narodnim običajima, Mala Gospojina je značajan datum. Jesenje svadbe u Srbiji tradicionalno su počinjale upravo na ovaj dan. U poljoprivredi, označavao je početak oranja i setve zimskih useva. Verovalo se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a jaja iz tog perioda mogu duže ostati sveža. Pilići izlegnuti u ove dane, prema predanju, donose dobru nosivost. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu.

Posebno u Šumadiji, ovaj dan se smatra velikim praznikom i slavom. Domaćini koji nemaju svoju slavu odlaze sa porodicom na sabore i vašare koji se održavaju oko crkava. Osim toga, ovaj dan je, prema verovanjima, pogodan za održavanje svadbi i veridbi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.