DANAS SLAVIMO DVA VELIKA SVECA: Sveti Nikolaj je bio ISCELITELJ, a Sveti Isidor vam može pomoći na POSLOVNOM polju

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 08:15

DANAS SLAVIMO DVA VELIKA SVECA: Sveti Nikolaj je bio ISCELITELJ, a Sveti Isidor vam može pomoći na POSLOVNOM polju

SPC i njeni vernici obeležavaju važan praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju svetog Isidora Pelusiota i svetog Nikolaja Studita.

Po tvrđenju istoričara Nikifora sveti Isidor je napisao preko deset hiljada pisama raznim licima, u kojima je jedne ukorevao, druge savetovao, treće tešio, četvrte poučavao: "Važnije je poučavati se dobrodeteljnom životu nego li krasnorečivom propovedanju", piše on u jednom pismu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jedan od najučenijih ljudi tog doba, rođen je u Egiptu, bogatoj aleksandrijskoj porodici.

Poživeo je dugo, uradio mnogo, proslavivši Hrista Boga životom i perom i preselio se u Carstvo Hristovo oko 436. godine.

Prepodobni Isidor Pelusiot danas se smatra zaštitnikom pisaca, književnika i svih onih koji žive od pisane reči.

Njegove pouke mogu da pomognu ovim ljudima ne samo na poslovnom polju nego i, što je mnogo važnije, duhovnom razvoju. Prvo i osnovno pravilo za Isidora: "Prvo tvoriti, pa onda učiti, po primeru Gospoda Isusa."

Sveti Nikolaj Studit je hrišćanski svetitelj, monah i iguman Studitskog manastira.

Rođen je 793. godine na Kritu, u selu Kidoniji. Kao mali izučio je Sveto Pismo. Kasnije odlazi u Carigrad u Studijski manastir, gde je bio njegov ujak, sveti Teofana Načertanog Teodoru, a iguman manastira sveti Teodor Studit. Tamo je živeo sa ostalom decom u zasebnom domu, koji se nalazio van manastirske ograde, i bio podignut za školu deci. Kasnije se tamo zamonašio i primio sveštenički čin.

Za života je činio čudesa silom blagodati Božje. Tako: isceli od bolesti Evdokiju, ženu cara Vasilija, i Jelenu, ženu patrikija Manuila.

Umro je 4. februara 868. godine, u svojoj sedamdeset i petoj godini.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 4. februara po crkvenom, a 17. februara po gregorijanskom kalendaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.