DANAS SLAVIMO ČUDOTVORCA KOJI NAM JE OSTAVIO ZAVET OD SAMO ČETIRI REČI: Evo zašto je važno večerati na podu, a šta je strogo zabranjeno raditi deci (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 07:51

DANAS SLAVIMO ČUDOTVORCA KOJI NAM JE OSTAVIO ZAVET OD SAMO ČETIRI REČI: Evo zašto je važno večerati na podu, a šta je strogo zabranjeno raditi deci (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nauma Ohridskog.

Sveti Naum Ohridski je bio učenik slovenskih apostola Ćirila i Metodija i jedan od onih koji su najrevnosnije sarađivali sa ovom solunskom braćom.

Naum je govorio mnoge jezike i dosta je putovao. Predanje veli da je jednom prilikom doputovao u Rim gde je ostavio snažan utisak svojom učenošću i čudotvornim moćima.

Sveti Naume je ostavio svima nama kratak i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jasan zavet koji glasi:

"Ostaviću vam zavet, zaista kratak i jasan, po kome sam se ja ubogi trudio da živim i koji vama može biti od koristi. Samo se od četiri reči sastoji taj zavet: POBUĐENJE, POKAJANJE, OČIŠĆENJE I PRIČEŠĆE.“

Kada se vratio iz Rima, zajedno sa Klimentom nastanjuje se na obalama Ohridskog jezera. Dok je Kliment delovao kao episkop u Ohridu, dotle je sveti Naum osnovao na južnoj obali jezera manastir, koji se i danas tu nalazi. Manastir Svetog Nauma je vekovima služio kao utočište i smatrao se za izvor čudotvorne sile.

Deca se ne smeju kažnjavati

Nekada su se deca “koja to zasluže” i kažnjavala i tukla na Tucindan, ali posle toga ne, jer bi, po verovanju, na mestu udarca iskočili čirevi. U nekim mestima severnog Banata se održao taj običaj, pa roditelji simbolično “tuku” decu da bi bila poslušna.

Neki drugi izvori navode da se na Tucindan deca ne smeju tući, upravo zato što im mogu izaći čirevi.

Naum je oko sebe okupljao mnogo monaha sa celog Balkana. Predanja govore kako je Naum bio mudar učitelj, jedinstven rukovođa monaha, odlučan podvižnik, čudotvoran molitvenik i duhovnik. Posebno se posvetio prevođenju Svetog pisma, i ostalih crkvenih knjiga, sa grčkog jezika na slovenski.

Večera na podu

U pojedinim krajevima Srbije na Tucindan se večera na podu, nikako za stolom, i glava kuće mora sedeti okrenuta prema istoku. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus, riba i ostala posna hrana.

Govori se i da je čini čudesa, kako tokom života, tako i nakon smrti. Njegovim moštima se i dan danas pripisuju čudotvorne moći, naročito isceljenja od teških bolesti i ludila.

Preminuo je u prvoj polovini 10. veka i sahranjen u manastirskoj Crkvi Svetog Nauma kod Ohrida.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.