DANAS PROSLAVLJAMO DVA VELIKA SVETITELJA! Čitanje žitija ovih svetih mnogo pomaže! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2023, 06:49

DANAS PROSLAVLJAMO DVA VELIKA SVETITELJA! Čitanje žitija ovih svetih mnogo pomaže! (FOTO/VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas dva velika svetitelja.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Prepodobnog Atanasija Atonskog; Svetog Sergija Radonješkog.

Rođen u Trapezuntu od roditelja bogobojažljivih. Rano ostao siročetom,no Promislom Božjim neki vojvoda uze ga, dovede u Carigrad i dadega tamo na nauke.

Zbog krotosti i smernosti svoje bioljubimac svih svojih vršnjaka. Pri dečjim igrama deca su birala ovoga za cara onoga za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vojvodu, a Atanasija za - igumana. Kao neko predskazanje!

Svršivši škole Atanasije (do postriženja Avramije) udalji se u pustinju Maleinsku, blizu Svete Gore, gde se podvizavaše kao učenik čuvenog tada Mihaila Maleina. Želeći još tešnjeg podviga on se preseli u Sv. Goru na bezmolvije.

No oko njega se počnu skupljati mnogi želatelji podvižničkog života, te on bi primoran da zida svoju slavnu Lavru. U tome mu obilno pomagahu carevi Vizantijski, najpre Nikifor Foka, koji je i sam nameravao povući se i zamonašiti se, a po tom Jovan Cimishije.

Mnogobrojna iskušenja navaljivala su na Atanasija i od demona i od ljudi, no on je kao hrabri vojnik Hristov sve odolevao i pobeđivao svojom bezmernom krotošću i neprekidnom molitvom Bogu živome. Pun blagodati Božje on se udostojio videti Presvetu Bogorodicu, koja čudotvorno izvede vodu iz stene i obeća mu biti za uvek Ikonomisa (Igumanija) manastira.

U radu i u molitvi Atanasije je prethodio bratiji svojoj, i sve ih je voleo ljubavlju duhovnog oca ipastira. Smrt mu je došla iznenadno. Jednom se on podigao sa šestoricom monaha nad jednu novosagrađenu prepratucrkve, da pregleda zid, koji tada zidahu, no zid se provali i njih sve zatrpa.

Tako skonča ovaj veliki svetilnik monaštva 980 god. Posle smrti on se više puta javljao svojoj sabraći, bilo da uteši ili nakara.

Tropar

Prepodobni Atanasije Atonski

(glas 8): Od mladosti si primio Hrista u dušu tvoju, sveti, i više od svega si želeo da se udaljiš od svetskog meteža: Zato si se odvažno odselio u pustinju, i kao čedo poslušanja, uzrastao si u plodovima smirenja, pa se Sveta Trojica useliše u tebe. Sve koji su ti sa verom dolazili prosvetio si svojim čudima, dajući im iscelenja obilno, oče naš Sergije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Veliki podvižnik i svetilnik ruske crkve. Rodio se 1313. god. u Rostovu od pobožnih roditelja Kirila i Marije.

Po smrti roditelja Vartolomej – tako mu beše kršteno ime – zamonaši se i osnova obitelj sv. Trojice u šumama Radonežskim. Tihi i krotki sluga Božji znađaše samo za trud i molitvu.

Zbog njegove čistote srca udostoji se dara čudotvorstva, te je i mrtve vaskrsavao imenom Hristovim.

Više puta javila mu se Sveta Bogorodica. Kneževi i vladike dolazili su k njemu radi saveta.

Blagoslovio kneza Dimitrija Donskog i predskazao mu pobedu u ratu za oslobođenje Rusije od Tatara. Prozirao u srca ljudska i u događaje na daljini.

Obitelj njegova napunila se monasima još za života njegova, i kroz vekove i vekove služila je jednim od najglavnijih centara duhovnog života i čudesa Božjih.

Sv. Sergije upokojio se 1391. god. Posle smrti javljao se više puta raznim licima.

Tropar

Sveti Sergije Radonješki

(glas 3): Tvome životu u telu i Anđeli su se divili, kako si kao telesan izašao iz nevidljive borbe, sveslavni, i ranio demonske vojske. Otuda te Gospod Hristos, Sveti Atanasije, nagradi bogatim darovima: Zato moli Gospoda, oče sveti, da se spasu duše naše.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.