DANAS POČINJE UVOĐENJE U VOJNU EVIDENCIJU: Evo šta vam je potrebno da biste se upisali

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2024, 15:05

DANAS POČINJE UVOĐENJE U VOJNU EVIDENCIJU: Evo šta vam je potrebno da biste se upisali

Sve se više govori o vraćanju obaveznog vojnog roka

Centar Ministarstva odbrane Novi Sad, od danas, 15. januara, započinje uvođenje u vojnu evidenciju regruta rođenih 2006. godine, kao i regruta starijih godišta (1994-2005.), koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju, državljana republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji nadležnosti Centra MO Novi Sad.

- Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva sva lica muškog pola rođena 2006. godine i starijih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godišta (1994-2005.), koji nisu uvedena u vojnu evidenciju, da se jave radi izvršenja, zakonom propisane, obaveze uvođenja u vojnu evidenciju, koja će se vršiti u periodu od 15.01.2024. do 29.02.2024. godine od 9 do 15 časova u kancelarijama Ministarstva odbrane na teritoriji opštine mesta prebivališta - navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, lica su u obavezi da sa sobom ponesu ličnu kartu ili drugu važeću ispravu sa kojom je moguće utvrditi identitet osobe.

S druge strane, u javnosti je podigao buru predlog da se vrati obavezno služenje vojnog roka u trajanju od 4 meseca.

Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka je aktuelna tema već pet godina, ali čini se da su nadležne institucije sada najodlučnije da naprave taj korak. Generalštab je prošle nedelje je zvanično pokrenuo inicijativu, a ministar odbrane Miloš Vučević iz dana u dan otkriva sve više detalja.

Ustav Srbije i Zakon o odbrani

Vojnu organizaciju i strukturu oružanih snaga

Osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo i disciplinu

Prvu pomoć i samozaštitu na bojištu

Radio-komunikacije i signalizaciju

Atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO)

Rastavljanje i sastavljanje oružja

Gađanje iz različitog pešadijskog naoružanja

Borbu bez oružja i samoodbranu

Kretanje i maskiranje na bojištu

Kopanje rovova i izgradnju zaklona

Preživljavanje u prirodi

Vatrogasno dejstvo

Prelaženje prepreka (vode, minska polja itd)

Razvoj fizičke kondicije i izdržljivosti

Neki regruti bi, u zavisnosti od potreba i roda vojske, mogli da idu na dodatnu specijalističku obuku (vezisti, tenkovske posade, artiljerci i drugo).

Miloš Vučević, ministar vojni, nedavno je rekao da predlog o vraćanju obaveznog vojnog roka nije želja da se vratimo u sedamdesete ili devedesete.

- Želimo da ti momci, budući vojnici, ponos Srbije, imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama. Moramo da vodimo računa o broju vojnika u spavaonicama, o tuširanju, internetu, obrocima. Neće to biti hotel, nego kasarna, u skladu sa savremenim životom i potrebama mladih ljudi - kazao je Vučević.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.