DANAS NE IZLAZITE BEZ KIŠOBRANA! Toplo vreme je varka, Srbiju čekaju pljuskovi, olujni udari i zahlađenje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 08:04

DANAS NE IZLAZITE BEZ KIŠOBRANA! Toplo vreme je varka, Srbiju čekaju pljuskovi, olujni udari i zahlađenje (FOTO)

Srbiju čeka nestabilno vreme do kraja meseca.

Meteorolog Marko Čubrilo za danas najavljuje toplo ali vetrovito i pretežno oblačno. Kiša i pljuskovi toku većeg dela dana nad južnim, jugozapadnim i zapadnim predelima, dok se krajem dana povremena kiše očekuje i nad središnjim delovima regiona.

Duvaće jak, na udare i olujan južni vetar, a u košavskom području jak i olujan jugoistočni vetar. Duž Jadrana olujan jugo, posebno na otvorenom moru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Danas nad fenskim delom regiona lokalno i oko +23 stepena Celzijusa.

U ponedeljak će se preko nas premeštati fontalna zona sredozemnog ciklona koja će doneti kišu, ponegde pojavu grmljavine i naglo slabljenje južnog vetra. Više planine, preko 1.000 metara nadmorske visine mogu na kratko imati i sneg, stoji u prognozi.

Maksimum od +10 na zapadu du oko +20 na istoku regiona. U utorak relativno toplo ali nestabilno uz smenu sunca i kiše,a biće uslova i za grnljavinske pljuskove, posebno nad središnjim, severnim i istočnim predelima.

Duvaće slab do umeren južni vetar koji u zoni padavina na kratko može biti jak. Maksimum od +10 do +16 stepeni Celzijusa. U sredu pre podne i dalje povremena kiša, zatim stabilnije ali svežije uz slab do umeren, severozapadni vetar.

Drugi deo nedelje bi mogao doneti dalje, manje, zahlađenje uz razvijanje slabog ciklona nad Jonskim morem i dotok hladnijeg vazduha sa severa te bi oko 15.03. moglo biti pretežno oblačno uz padavine, posebno nad BiH, Srbijom i C. Gorom, dok bi više planine u tom slučaju bar na kratko imale i snežni pokrivač.

Oko 16.03. bi se maksimum kretali od +6 do +13 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka.

Za sada deluje da ovo moguće zahlađenje svakako neće biti ništa posebno i posle 17.03. stoji signal za novo otopljenje, dok oko 22.03. pojedini ansmamble članovi niza (uključujući i kontrolni) odlaze na vrlo visoke vrednosti koje su tipične za rano leto.

U ovom momentu do kraja ovog meseca nema bilo kakve najave jačeg zahlađenja.

Narednih dana relativno toplo ali vetrovito i nestabilno, uz kišu, a zbog jakog južnog strujanaj ka nama će stizati saharski pesak te će kiša biti “prljava”, tačnije pomešana sa tim peskom. Reč je u nornalnoj prirodnoj pojavi.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Veljko Petranović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.