Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 08:22

DANAS NE IZLAZITE BEZ KIŠOBRANA I ZIMSKE KAPE: Čekaju nas snažni pljuskovi i sneg, ali POSTOJI I JEDNA ODLIČNA VEST

Loše vreme neće potrajati.

Nakon veoma toplog februra i mart nastavlja u obliku natprosečno toplog vremena. Temperature ovih dana dostižu prolećnih 21°C, ali s obzirom na to da preovladava snažan uticaj ciklona sa zapada, vreme je oblačno i veoma promenljivo, ali i vetrovito, uz olujne udare košave.

Takođe, snažna južna strujanja donela su i velike količine peska iz Sahare, pa u predelima sa padavinama pada prljava kiša.

Iako se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << narednih dana očekuje postepeni pad temperature vazduha, ne očekuje se zahlađenje poput onog pravog zimskog.

U utorak će na severu Srbije biti promenljivo oblačno, u ostalim predelima kiša i pljuskovi sa grmljavinom, na višim planinama sneg.

U sredu i u četvrtak očekuje se oblačno i hladnije, povremeno sa kišom, na planinama sa snegom. Severno strujanje pročistiće pesak i prašinu nad našom atmosferom iz Sahare, a očekuje se i prodor hladnije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura u većini predela biti oko 10°C.

U petak se očekuje postepena stabilizacija vremena, pa se za vikend očekuje toplije i stabilnije vreme, uz temperature od 15 do 20°C, a posebno toplo biće drugog dana vikenda.

Oko 20. marta očekuje se manje zahlađenje sa prolaznom kišom, sneg samo na višim planinama. Temperature bi opale za 5 do 7 stepeni.

Sam početak kalendarskog proleća doneo bi novo otopljenje i pretežno sunčano vreme, uz temperature oko 20°C.

Dakle, za sada nema na vidiku da se očekuje neko značajnije zahlađenje i da će Baba Marta doneti zimski scenario.

Ipak, smenjivaće se topli i nešto svežiji periodi sa povremenim padavinama.

Temperature će biti ugavnom za 5 do 7 stepeni iznad proseka za ovo doba godine, a u danima zahlađenja temperature će se kretati oko prosečnih vreednosti.

Inače, prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji je od 10 do 14°C.

Prema trenutnim prognozama u narednom periodu ne očekuje se ni opasnost od mraza, a što će ići na ruku voćarima i ratarima s obzirom na to da se vegetacija već uveliko pokrenula.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/Đorđe Đurić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.