DANAS MUZIKA NIKAKO! Samo tišina i molitva - šibali su ga i ponižavali, sekli uši i mazali ga medom da ga insekti ujedaju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2023, 07:00

DANAS MUZIKA NIKAKO! Samo tišina i molitva - šibali su ga i ponižavali, sekli uši i mazali ga medom da ga insekti ujedaju!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prepodobnog Marka, episkopa Aretuskog

O Markovom stradanju su pisali sv. Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit. Prema njihovim izveštajima, Marko je, u vreme cara Konstantina, razorio neki "neznabožački" hram i mnoge sledbenike iz Aretusije preveo u hrišćanstvo.

Međutim, kada je car Julijan stupio na presto, odustao je od hrišćanske vere, kao i neki njegovi sledbenici. Oni su zahtevali da im Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nadoknadi štetu koju je pričinio rušenjem hrama, ali je on to odbio.

Iako je bio sasvim star čovek, bacili su ga na muke; šibali su ga i ponižavali, sekli uši i mazali ga medom kako bi ga insekti ujedali. U nameri da ipak pobede starca koji je, prema predanju, bez jauka podnosio sve muke, njegovi mučitelji su tražili simboličnu sumu koju je on mogao da priušti. Borio se protiv prinošenja žrtava idolima.

Ipak, Marko nije želeo ni na to da pristane. To je izazvalo njihovo divljenje, pa su toliko spustili sumu, da je šteta procenjena u bescenje. Međutim, i pored toga, Marko nije popustio i prema predanju, zadivljeni građani su ga pustili na slobodu, pa su se čak poveli za njegovim primerom i ponovo prihvatili hrišćanstvo.

Danas obeležavamo i stradalni utorak, dan na koji je strogi post obavezan. Poslednje nedelje posta, muzika se ne pušta, a dani se provode u tišini i molitvi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

DANAS SE NE PUŠTA MUZIKA I STROGI JE POST Vernici proslavljaju Svetog prepodobnog Marka! VIDEO

Izvor: Pančevac-online.com, 11.Apr.2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prepodobnog Marka, episkopa Aretuskog. O Markovom stradanju su pisali Sveti Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit. Prema njihovim izveštajima, Marko je, u vreme cara Konstantina, razorio neki „neznabožački“ hram i mnoge sledbenike iz Aretusije...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.