DANAS JE SVETI MARTIN ISPOVEDNIK: Postao je žrtva STRAŠNE SPLETKE, a vera ga nije napuštala ni u najtežim mukama

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 06:52

DANAS JE SVETI MARTIN ISPOVEDNIK: Postao je žrtva STRAŠNE SPLETKE, a vera ga nije napuštala ni u najtežim mukama

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Martina Ispovednika

Postao papa 5. jula 649. godine baš u vreme velike rasprave pravoslavnih sa jereticima monotelitima (jednovoljnicima). Tada je carovao Konstans II, unuk Iraklijev, a patrijarh carigradski bio je Pavle. Da bi uspostavio mir u crkvi sam car napisa knjižicu Gipos, koja je bila veoma po volji jeretika.

Papa Martin sazva sabor od sto pet episkopa, na kome se osudi ova knjižica careva. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << U isto vreme napisa papa pismo patrijarhu Pavlu moleći ga da se drži čiste vere pravoslavne i da cara savetuje, da se okane jeretičkih mudrovanja.

To pismo razljuti i patrijarha i cara. I car posla nekoga vojvodu Olimpija u Rim, da dovede papu vezanog u Carigrad. Vojvoda se ne drznu da veže papu, ali nagovori jednog vojnika, da ga mačem ubije u crkvi. No kada vojnik uđe u crkvu s mačem skrivenim, najedanput oslepi.

Tako je Promislom Božjim Martin izbegao smrt. U to vreme Saraceni (Arabljani) su napadali Siciliju, i vojvoda Olimpije ode u Siciliju, gde i umre.

Tada spletkom patrijarha-jeretika Pavla car posla drugog vojvodu, Teodora, da veže i dovede papu pod optužbom, da on, papa, stoji u dosluhu sa Saracenima, i da ne poštuje Prečistu Bogorodicu.

Kada je vojvoda stigao u Rim i pročitao optužbu protiv pape, ovaj odgovori, da je to kleveta, da on nema nikakve veze sa Saracenima, protivnicima hrišćanstva, "a prečistu Bogorodicu ako ko ne poštuje i ne ispoveda i njoj se ne klanja, da bude proklet i ovoga i onoga veka".

No to ne izmeni odluku vojvodinu. Papa bi vezan i doveden u Carigrad, gde bolan prebolan ležaše dugo u tamnici, mučen teskobom i glađu, dok najzad ne bi osuđen na progonstvo u Herson, gde požive dve godine i skonča predavši dušu svoju Gospodu, radi koga je mnogo postradao, 655. godine. Na dve godine pre njega umre okajani Pavle.

I kad ga car poseti pred smrt, on okrete glavu duvaru i plakaše ispovedajući da je mnogo grešio protiv pape Martina, i moleći cara da Martina oslobodi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas proslavljamo Svetog Martina Ispovednika: Zbog sletke bio je prognan, a vera ga nije napuštala ni u najtežim trenucima!

Izvor: 24sedam.rs, 27.Apr.2023

On je postao papa 5. jula 649. godine, baš u vreme sukoba pravoslavnih sa jereticima

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.