DANAS JE DAN REPUBLIKE JUGOSLAVIJE: Zbog čega se i kako slavio ovaj praznik širom naše bivše države? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2020, 15:22

DANAS JE DAN REPUBLIKE JUGOSLAVIJE: Zbog čega se i kako slavio ovaj praznik širom naše bivše države? (VIDEO)

Starije generacije ovo sigurno pamte da su za vreme ovog praznika dani bili neradni, polagala se zakletva, plava kapa i crvena marama na sebi, kao i bogata trpeza i razne svečanosti koje su pratile ovaj dan.

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943. kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Na današnji dan u Jugoslaviji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je ukinuta monarhija i sva prava dotadašnjeg kralja Petra II Karađorđevića.

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodelio ga partizanskom vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu. Funkcija predsednika "prve vlade" nove Jugoslavije poverena je Brozu.

Odlučeno je i da se formira Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) koji je imao izvesna svojstva vlade.

Oduzeta su bila i zakonska prava jugoslovenskoj vladi u izbeglištvu.

Tada je takođe bio zabranjen ulazak u zemlju Petru II Karađorđeviću.

Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar proslavljan je kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002, više od decenije nakon raspada SFRJ, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

KAKO SE OBELEŽAVAO OVAJ PRAZNIK?

Praznik je pratila potpuna euforija.

Paralelno sa Danom Republike SFRJ, u većini krajeva u Srbiji obavljao se i svinjokolj u ovo doba godine. Tako su prasići, jagnjići i svinje na taj dan žrtvovani u slavu bratstva i jedinstva srpskog naroda i narodnosti.

Takođe, običaj je bio i da se svadbe zakazuju na taj dan kako bi slavlje bilo još veće. To je bio jedini način koji je mogao prosečnog Jugoslovena na dan kad se kod kuće sedi, jede, pije i gledaju čuveni partizanski filmovi, istera iz topline svog doma.

Najveća euforija vladala je kod prvaka koji su na taj dan postajali (titovi) pioniri.

U školama su pravljene priredbe, polagala se zakletva, čitali su se sastavi kojima su prethodnih dana učiteljice mučile đake, da smisle što bolji hvalospev na temu "Drug Tito".

Svaki pionir dobijao je plavu kapu (tzv titovku), crvenu maramu i crvenu pionirsku knjižicu.

Ovo su bili početni stihovi "Svečanog pionirskog obećanja":

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku reč:

Da ću marljivo učiti i raditi

I biti veran i dobar drug;

Da ću voleti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

I ideje za koje se borio Tito;

Da ću ceniti sve ljude sveta

koji žele slobodu i mir!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.