DANAS JE DAN D: Vlada Srbije odlučuje o ključnoj stavki za putovanja i PRELAZAK GRANICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2020, 12:31

DANAS JE DAN D: Vlada Srbije odlučuje o ključnoj stavki za putovanja i PRELAZAK GRANICE

Granice prema našoj zemlji, otvaraju se prvog juna.

Vlada Srbije na današnoj sednici treba da razmotri preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 koji je preporučio da od sutra, 22. maja, za ulazak u Srbiju više nije potrebno imati negativan test na korona viurs, niti posebnu dozvolu kako za domaće, tako i za strane državljane.

Kako je saopšteno sa sednice Kriznog štaba pre dva dana, svim osobama koje ulaze na teritoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Ukoliko Vlada Srbije na današnjoj sednici usvoji preporuke Štaba, tako, za ulazak u Srbiju od sutra više neće biti potreban negativan test na koronu, već će svi koji su "zdravstveno sumnjivi" biti pod epidemiološkim nadzorom.

Ovakvu preporuku, Krizni štab je doneo na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije.

Što se tiče PCR testova na korona virus, koji će biti potrebni onima koji putuju u one zemlje koje traže ovakav svojevrsni "zdravstveni" odnosno "korona pasoš" ili stranim državljanima, a koji se radi na lični zahtev, on će definitivno trebalo da koštata 6.000 dinara, na teritoriji cele Srbije, odluluka je Štaba od pre dva dana.

Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Podsetimo i da će granice između Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke biće otvorene 1. juna, dok će za turizam Grčka biti otvorena od 15. juna.

To je dogovoreno pre dva dana na video sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija. Tim povodom, a nakon razgovora, obratio se bugarski premijer Bojko Borisov, koji je rekao da će putovanja između Bugarske i Srbije, kao i Bugarske i Grčke od 1. juna biti moguća bez karantina.

Kako je rekao, putnici će samo morati da popune bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome virusa Kovid-19, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da se slažu da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt telefon, preneli su mediji.

Podsetimo, Srbija je ranije odlučila da od 1. juna otvori granice sa četiri zemlje iz okruženja, tako da će se od tog datuma u potpunosti liberalizovati i kretanje sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.

Turističke agencije počeće sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca, saopštila je Nacionalna asocijacija turističkih agencija (JUTA) pre dva dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.