DANAS JE ČISTI PONEDELJAK: Žene ništa ne kuvaju! Evo zašto treba da VODITE RAČUNA

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE ČISTI PONEDELJAK: Žene ništa ne kuvaju! Evo zašto treba da VODITE RAČUNA

Počeo veliki post.

Za pravoslavne vernike danas počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, a pored toga slavi se sveti Porfilije, episkoh Gaski.

Danas u kući ne bi trebalo da se "pali vatra", jer žene ništa ne kuvaju, jede se ranije pripremljena hrana.

Muškarci, običaj kaže, treba da se uzdržavaju od hrane i to do prvog mraka.

Dobro je da se danas očisti kuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << deca ošišaju, a odrasli i obriju. Za dobar napredak poslova, neka se započnu veliki poslovi.

Žene na selu odlaze na njive i bacaju žito da bi usevi bili bez korova i kukolja. Ranije domaćice nisu prele niti dozvljavale da se jede kašikom kako ptice ne bi napadale prinose.

A "pravila" su i da se do četvrtka ne koristi kašika, da devojke ne nose nikakav nakit, da se nigde ne igra i ne peva i da se uveče okuplja porodica (u nekim krajevima deca spremaju kokice i to je jedina večera).

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.