DAN ZA JUGONOSTALGIČARE

Izvor: Kurir, 25.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAN ZA JUGONOSTALGIČARE

“Druže Tito, grešio si, mi te sad kunemo...”, tako danas glase ponešto izmenjeni stihovi čuvene pesme iz naše nedavne prošlosti

BEOGRAD - Od svih zemalja koje su činile nekadašnju SFRJ, izgleda da je u Srbiji ostalo najviše “jugonostalgičara” koji će se i ove godine prisetiti, kako kažu, srećnih vremena i obeležiti nekada najradosniji dan - Dan mladosti - u čast rođendana Josipa Broza Tita.

Mnoga od obeležja tog dana i danas postoje u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iako se u njoj osećaju najveće posledice, kako smatraju mnogi, antisrpske politike koju je vodio nekadašnji “najveći sin naših naroda i narodnosti”.

“Druže Tito, grešio si, mi te sad kunemo...”, prepravljen deo čuvene pesme piše na jednom internet sajtu, s koga se, ipak, pozivaju Titovi pioniri da ponovo organizuju slet.

Danas, od celokupnog raskošnog dekora priređivanog u njegovu čast, još jedino nedostaje ta velelepna sportska priredba, koja je održavana svake godine 25. maja na Stadionu JNA u Beogradu i na kojoj je, kao vrhunac, doživotnom predsedniku uručivana štafeta, sa željama za dug život i dobro zdravlje.

Tako će se i ove godine u Srbiji, u Beogradu, gde je Tito sahranjen, okupiti poštovaoci njegovog lika i dela iz svih krajeva bivše Jugoslavije, kako bi, kako kažu, još jednom izrazili žaljenje za tim vremenima.

“Žalimo što nismo bili složni da sačuvamo onakvu državu u kojoj smo bili srećni. A sada se vadimo na druge, Evropu i Zapad, da su nam krivi što nam se raspala zemlja”, kaže predsednik subotičke organizacije “Centar Tito” Đuro Posavica.

“I, molim vas”, veli on reporteru Tanjuga, “nemojte da me zovete gospodine, mi smo i dalje drugovi”.

A, mnogi njegovi drugovi srešće se ponovo na Titovom grobu, u Kući cveća, gde se, inače, svakog 25. maja okupe brojne delegacije i poštovaoci Josipa Broza iz raznih krajeva bivše Jugoslavije.   

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.