DAN USTANKA

Izvor: Kurir, 18.Jul.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAN USTANKA

Evo smo, vala, završili sve poslove u Srbiji, pa je još ostalo da se dogovorimo o tome kad ćemo proslavljati Dan ustanka protiv fašizma. Nema u nas važnijeg pitanja i problema od ovoga. A pogodnih datuma je koliko voliš.

Svakako je za Dan ustanka podesno odrediti 27. mart, jer smo na taj dan 1941. godine izrekli jedno od naših poznatih istorijskih „ne“. I to ni manje ni više nego baš Adolfu Hitleru. A mogao bi da se slavi i 6. april, u spomen na herojski otpor koji su pružile >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pojedine jedinice Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Ili da se kao Dan ustanka slavi 15. april, u znak sećanja na dan kad je Brzi odred pod komandom Dragoljuba Mihailovića odbio da prizna kapitulaciju. Tog dana Brzi odred je preimenovan u Gorski odred, a već posle nekoliko dana vodio je prve borbe protiv Nemaca u okolini Loznice. Sveopšti poziv na narodni ustanak protiv fašističkih zavojevača odjeknuo je na Ravnoj gori 13. maja 1941.

Ipak, kao Dan borca u Srbiji je slavljen 4. jul, jer je tog dana Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije doneo odluku o podizanju ustanka. I to tek pošto je fašista Adolf Hitler pogazio pakt o nenapadanju potpisan s boljševikom i komunistom Josifom Visarionovičem Staljinom, napavši Sovjetski Savez 22. juna 1941.

Danom ustanka za vreme Broza proglašen je 7. jul, iako je tog dana 1941. godine pucnjima Srbina Žikice Jovanovića Španca u Srbe Bogdana Lončara i Milenka Brakovića otpočeo građanski i bratoubilački rat u nas.

Drugi svetski rat odneo je preko 50 miliona ljudskih života. Čovečanstvo svake godine obeležava 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom. Pamte se godišnjice velikih bitaka, odaje se pošta herojima, znanima i neznanima, živa su svedočanstva o strašnim i nerazumnim zločinima, ali sav slobodoljubivi svet 9. maja slavi pobedu života nad smrću. Ne vidim potrebu da Srbija ide mimo sveta.

Pogotovo zato što karakter naše antifašističke borbe i njenu cenu možemo videti na svakom koraku - od Jasenovca, preko Šumarica do Slobodišta. Svaki pedalj Srbije je groblje, mučilište i stradalište našeg naroda, po kojem mi hodamo često nesvesni kolikom cenom je plaćen taj slobodan korak.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.