DAN KONAČNE ODLUKE! Pred Kriznim štabom težak zadatak - kakve se mere donose danas?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 08:14

DAN KONAČNE ODLUKE! Pred Kriznim štabom težak zadatak - kakve se mere donose danas?

Krizni štab danas će održati sednicu na kojem će razmatrati dodatno pooštravanje mera.

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija biće održana danas u 15 sati, a prema ranijim najavama članova štaba, na toj sednici trebalo bi da bude doneta odluka o eventualnom pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

Članovi Kriznog štaba će nakon još jedne teške nedelje razmatrati dodatno pooštravanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mera, a medicinski deo i dalje insistira na potpunom zatvaranju.

Naime, medicinski deo Kriznog štaba ranije se založio za potpuno zaključavanje, barem na sedam do 10 dana, što su tražili i na prethodnoj sedici u ponedeljak, kada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za par dana.

Predrag Kon rekao je na Radio-televiziji Srbije (RTS) da je situacija sa korona virusom u našoj zemlji vanredna.

Govoreći o merama, Kon je naveo pred današnju sednicu Kriznog štaba da je medicinski deo tog tela tražio da se zatvore kafići, restorani i prodavnice, a da budu otvorene prehrambene prodavnice, pumpe i apoteke.

- Ne, nikada nismo posebno naglašavali policijski čas - rekao je Kon i naglasio da najvažnija preventivna mera nije zatvaranje, već vakcinacija.

Što se tiče uvođenja vanrednog stanja, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je ranije da je Srbija daleko od uvođenja takvog stanja, a i predsednik Aleksandar Vučić naveo je da ne misli da smo blizu vanrednog stanja. On je istakao da su lekari u pravu i da svi moraju da budu mnogo disciplinovaniji.

Kon je naglasio i da medicinski deo štaba neće odustati od onoga šta su i tražili - minimum zatvaranja na sedam dana, iako je svima jasno da bi trebalo tako da bude i na više (na 2 do 3 nedelje).

Ako je sudeći prema tim najavama, vanrednog stanja i policijskog časa neće biti, ali nam sigurno ne gine neka vrsta "lokdauna" jer je više puta ponovljeno da su postojeće mere dosta blage i gotovo "neprihvatljive".

Za prethodni vikend, Krizni štab je doneo mere koje su podrazumevale da ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 14 sati, pa bi i ovog vikenda to mogao da bude slučaj.

Ugostiteljski objekti - kafići i restorani, kao i tržni centri radili bi u tom slučaju ponovo skraćeno, a prodavnice prehrambene robe po uobičajenom radnom vremenu do 21 sat.

Druga opcija je zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe na sedam do deset dana, ali bez uvođenja policijskog časa i vandrednog stanja.

Za kraj ostaje i treća solucija koja bi podrazumevala zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe, ali samo tokom predstojećeg vikenda, eventualno skraćenje ranog vremena preko nedelje.

U sva tri slučaja trebalo bi da prodavnice i apoteke ostaju otvorene do 21 sat, a dežurne apoteke 24 sata kao i do sada.

Podsetimo, od poslednjeg preseka do 4. marta u 15 časova u Srbiji je registrovano 3.866 novozaraženih od 15.769 testiranih uzoraka, a nažalost, preminulo je još 17 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je 173, a u bolnicama se leči 4.109 kovid pacijenata.

U našoj zemlji je od početka epidemije registrovano 474.807 slučajeva virusa korona, a broj preminulih je 4.508. Do sada je testirano 3.002.480 uzoraka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.