Danas se navršava PET godina od svirepog ubistva advokata Miše Ognjanovića a jedno pitanje je i dalje MISTERIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 18:59

Danas se navršava PET godina od svirepog ubistva advokata Miše Ognjanovića a jedno pitanje je i dalje MISTERIJA

Javnost, građani ali i profesionalna udruženja se i dalje pitaju ko su pravi nalogodavci ubistva čuvenog advokata.

Porodica i prijatelji Dragosalava Miše Ognjanovića (57) obeležili su godišnjicu njegove smrti na Novom groblju u Beogradu. Pomenu je prisustvovao i njegov sin Petar, koji je bio i očevidac zločina. Povodom petogodišnjice ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića oglasila se Advokatska komora Beograda (AKB).

AKB zahteva odgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od Radne grupe za praćenje napada na advokate o preduzetim koracima da se ovaj zločin rasvetli, kao i od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), u čijoj nadležnosti je istraga ove likvidacije.

Radna grupa je, inače, formirana posle smrti Ognjanovića kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do njegovog ubistva. AKB smatra da Radna grupa "očigledno ništa ne radi, jer do danas nisu dostavili nikakav izveštaj":

- AKB je 2. februara prošle godine od TOK i Višeg suda u Beogradu zatražila izveštaj da li je prema Ognjanoviću bio određen tajni nadzor komunikacije i tajno praćenje i snimanje, te ukoliko je bio određen, ko je doneo naredbu o tome, na čiji predlog i zbog kog krivičnog dela. TOK je u svom odgovoru naveo da traženi podaci predstavljaju određeni stepen tajnosti, kao i da o tome jedino sudija za prethodni postupak može da obavesti lice prema kome je sprovedena posebna dokazna radnja.

Prema mišljenju AKB ovakav izveštaj je potpuno besmislen, jer tužilaštvo ignoriše odredbu člana 161. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku, koji propisuje da se materijal prikupljen posebnom dokaznom radnjom uništava ako javni tužilac ne pokrene postupak u roku od šest meseci od dana kada se upozna sa materijalom koji je prikupljen korišćenjem posebne dokazne radnje.

Ovo, prema mišljenju AKB, znači da je prema advokatu Ognjanoviću bila primenjena posebna dokazna radnja, tajnog praćenja i prisluškivanja. Iz tog razloga je i zatraženo da se razjasni da li je takva naredba doneta, kada , na čiji predlog i zbog čega.

- Ovakav izveštaj Tužilaštva ukazuje na to da oni izbegavaju da odgovore, a razloge za takvo ponašanje očigledno samo oni znaju - navodi se u reagovanju AKB.- Upućivanje na sudiju za prethodni postupak je krajnje maliciozno, jer bi to značilo da je sudija za prethodni postupak o rezultatima te mere trebao da obavesti sada pokojnog Ognjanovića.

AKB napominje da Viši sud u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal, nikada nije odgovorio na traženi izveštaj i pored urgencije:

- Sve ovo ukazuje da očigledno postoje neki razlozi zbog čega se podaci koje smo tražili ne dostavljaju, što izražava sumnju u rad državnih organa i njihovu nameru da se otkriju nalogodavci ubistva pokojnog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Porodica i prijatelji Dragosalava Miše Ognjanovića (57) obeležili su godišnjicu njegove smrti na Novom groblju u Beogradu. Pomenu je prisustvovao i njegov sin Petar, koji je bio i očevidac zločina.

Poznati srpski advokat ubijne je 28. jula, oko 20 sati, ispred zgrade u kojoj je živeo u Novom Beogradu. Napadač mu je prišao u trenutku kada je sa sinom Petrom izašao iz automobila i krenuo ka kući. Teško ranjeni Ognjanović pao je na pločnik, a ubica, koji je počeo da beži, u jednom momentu se okrenuo, vratio i ponovo pucao u žrtvu.

Ovaj zločin je i dalje nerasvetljen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.