DAN KAD JE ZAPADNU SLAVONIJU NATKRILIO NAJCRNJI OBLAK RATA: Danas obeležavanje stradanja Srba u akciji Bljesak

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 08:55

DAN KAD JE ZAPADNU SLAVONIJU NATKRILIO NAJCRNJI OBLAK RATA: Danas obeležavanje stradanja Srba u akciji "Bljesak"

Danas će se obeležiti 26 godina od "Bljeska"

U Gradiški će danas biti obeleženo 26 godina od stradanja srpskog naroda iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" i otkriven spomenik poginulim Srbima iz tog dela Hrvatske.

Obeležavanje će početi parastosom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, nakon čega je predviđeno otkrivanje spomenika i pomen žrtvama kod spomenika, koji je izgrađen nedaleko od mosta na reci Savi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je predviđeno da spomenik otkriju srpski član i predsedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i on, kao predsednik Udruženja.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, a za te zločine niko nije odgovarao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.