DAN D ZA BOSNU I HERCEGOVINU! Sastaju se srpski, hrvatski i bošnjački lideri: VELIKI DOGOVOR iz Laktaša visi o koncu! OVO bi moglo promeniti sudbinu zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 12:08

"DAN D" ZA BOSNU I HERCEGOVINU! Sastaju se srpski, hrvatski i bošnjački lideri: VELIKI DOGOVOR iz Laktaša visi o koncu! OVO bi moglo promeniti sudbinu zemlje

Tenzije pred sastanak rastu.

Danas će u Sarajevu biti održan sastanak vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini koju čine "Trojka", HDZ i SNSD. Oni će, kao legitimni predstavnici tri naroda govoriti o važnim pitanjima za budućnost Bosne i Hercegovine, kao što su članstvo u Evropskoj uniji i pitanje sastava Ustavnog suda BiH. 

Sastanak dolazi nakon nedavno održanog susreta istog sastava na Dodikovom imanju u Laktašima. Naime, tada je u grubim crtama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dogovoren reformski put za Bosnu i Hercegovinu, koji podrazumeva važne sistemske promene, zarad rešenja međusobnih nesuglasica i bržeg puta i Evropsku uniju..

Neke od najznačajnijih su svakako one koje se tiču izbora članova Predsedništva BiH. Osim toga, naglašena je neophodnost promena u Ustavnom sudu i u tehničkoj kontroli izbornog procesa.

Međutim, početni optimizam nakon velikog dogovora bosansko-hercegovačkih lidera brzo je splasnuo. Opoziciona koalicija koju su mediji u Srpskoj nazvali SDfA (SDA + DF) koalicijom, kritikovala je žestoko sporazum navodeći da je anti-ustavan. Takođe, reakcija jednog dela bošnjačke javnosti bila je žestoka, što je uticalo na delimično distanciranje stranaka "Trojke" od dogovora.

Ništa optimističnija atmosfera ne vlada ni pred današnji sastanak, naročito zbog žestoke razmene optužbi i ucena između Milorada Dodika i stranaka "Trojke".

Naime, Dodik je shodno onome što je prvobitno dogovoreno nastavio da insistira na reformi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izbacivanju stranih sudija iz njega.

Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, onda nema ni dogovora o zakonima o Sudu, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa - oštro je saopštio predsednik Republike Srpske, odgovarajući delom i na opaske Elmedina Konakovića, jednog od lidera "Trojke" koji je najavio sankcije Republici Srpskoj zbog navodnog sabotiranja sporazuma i "evropskog puta" kao i zbog podrške Ruskoj Federaciji.

Јa obožavam Rusiju, i poštujem i podržavam Putina jednako kao i sve zemlje EU. Јa sam prosrpski orjentisan, odgovoran srpskom narodu i Republici Srpskoj. Zašto je Konaković toliko antiruski nastrojen? To nije politika BiH, politika BiH uključuje i Srbe i Srpsku, kakav si ti i čiji ministar, ministar samo muslimana? Slažem se, ti si taj koji razbija BiH - dodao je Milorad Dodik.

Na raspravu se nadovezao i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović koji je saopštio da o Ustavnom sudu ne može biti ni govora jer je to ustavna kategorija koja se ne može menjati.

Nesuglasice rastu i između Dragana Čovića i bošnjačkih političara.

Uoči današnjeg sastanak Čović je poručio da njegovi partneri moraju odustati od politike nadmudrivanja, neverodostojnosti u svom radu i menjanja stajališta svaki dan nakon onoga što su već utvrdili.

- Partnerima vrlo jasna poruka - sutra ću im na poseban način naglasiti. Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika. Ne mogu pregovori sa EU korespondirati sa nametanjem bilo čega. Naš odnos prema međunarodnoj zajednici je vrlo jasan - strateški partneri - naveo je lider Hrvata u BiH.

Dakle, današnji sastanak sigurno će biti buran i pitanje je kakve će rezultate dati ukoliko akteri barem malo ne približe stavove i ne budu iskreniji jedni prema drugima. A vreme curi i mart se bliži, navodi pesimistično sarajevski portal Klix.ba. Taj mart, koji pominju jeste datum kada bi trebalo biti poznato hoće li Evropska unija nakon godina pripremanja konačno otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, što je nominalna želja svih lidera koji će danas raspravljati u Sarajevu.

(Srbija Danas/M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.