DA SE TRAGEDIJA U RIBNIKARU NIKADA NE PONOVI Nova ministarka prosvete najavila promene u sistemu obrazovanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 07:15

"DA SE TRAGEDIJA U 'RIBNIKARU' NIKADA NE PONOVI" Nova ministarka prosvete najavila promene u sistemu obrazovanja

Đukić Dejanović kaže da nastavni kadar u sistemu obrazovanja i zaposleni moraju biti cilj broj jedan.

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da je sa osećajem odgovornosti prihvatila predlog da bude ministar svesna da sve što bude činila, kako je rekla, iziskuje kompletnu saradnju institucija i pojedinaca da se tragedija koja je bila u OŠ "Vladislav Ribnikar" više nikada ne ponovi.

- Učinićemo sve da se nikada ne ponovi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - rekla je Đukić Đejanović novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije počela sa formiranjem timova i prirpemama da nova školska godina počne sa sećanjem na tu tragediju, ali uz obavezu da se nikada ne ponovi.

Đukić Dejanović je rekla da kada su u pitanju prosvetni radnici, njima se mora vratiti dostojanstvo i ugled, a njihov materijalni položaj mora biti bolji. Takođe, istakla je da se glas dece mora čuti i da se aktivnosti usmere na borbu protiv vršnjačkog nasilja, ukazujući da je u tom smislu neophodna prevencija nasilja u školama.

Kako je dodala, ona obuhvata direktan kontakt pedagoga, psihologa i onih stručnjaka i identifikovanje one dece kojima je neophodna podrška.

- Već su formirani timovi i mislim da će prvi koraci biti koraci koji garantuju bolju i sigurniju budućnost dece - poručila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima, u naredne dve-tri nedelje imati upoznavanje sa timovima i dodala da planira da se pre 1. septembra ponovo obrati medijima. Ona je rekla da očekuje i povećanje broja pedagoga i psihologa u školama i stručnih saradnika u narednom periodu.

Kaže da nastavni kadar u sistemu obrazovanja i zaposleni moraju biti cilj broj jedan, dodajući da će se baviti upravo materijalnim položajem i vraćanjem dostojanstva, te najavila da će ubrzo na dnevnom redu biti izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Mislim da je jako važno da nastavimo jedinstveni informacioni sistem kroz digitalizaciju, jer se praktično danas školstvo smatra nedovoljno pismenim ukoliko taj segment nije dovoljno razvijen. Mislim da dualno obrazovanje sa više prakse mora da bude takođe jedan od naših budućih zadataka - rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Dodala je da će jedan od budućih zadataka biti reforme u visokom obrazovanju kroz izmene Zakona o visokom obrazovanju, a napomenula da je na javnoj raspravi već bio zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju i udžbenicima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.