DA SE NIKADA NE PONOVI Brnabić u Nacionalnom dnevniku dan nakon masakra na Vračaru o MERAMA Vlade!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2023, 20:28

"DA SE NIKADA NE PONOVI" Brnabić u Nacionalnom dnevniku dan nakon masakra na Vračaru o MERAMA Vlade!

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je danas o pucnjavi do koje je došlo juče u OŠ ''Vladislav Ribnikar'' u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da smatra da ''sistem nije zakazao'' kada je reč o pucnjavi do koje je došlo juče u OŠ ''Vladislav Ribnikar'' u Beogradu.

- Ja želim ponovo da izrazim saučešće porodicama. Juče u Vladi Srbije nije bilo ministra, osobe koja nije plakala. Danas je Vlada usvojila mere koje je predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali sve te mere da smo imali, mislim da ne bismo sprečili tragediju. Sistem nije zakazao u ovom slučaju. Ne sporim da ima mnogo probema, to su problemi savremenog sveta, na nama je da vidimo da li možemo nešto bolje. Ministarstvo pravde je već započelo konsultacije sa Evropskom komisijom kako se starosna granica za izmene krivičnog zakonika smanjuje sa 14 godina na 12. Konstatuje da je najvažnije u novom setu mera smanjivanje krivične odgovornosti maloletnih lica na 12 godina i dodaje da je u Holandiji, zemlji EU, ona isto 12 godina, u Grčkoj 13, Severnoj Irskoj 10 godina... Za korektivne mere u Grčkoj je granica 10 godina. Kada se ovakve stvari dese, svako traži ko je kriv, a niko da ponese svoj deo odgovornosti. To je slučaj i sa zabranom upotrebe mobilnih telefona u školama. Apelujem večeras na sve profesore, učenike i roditelje na platformu "čuvam te", ima dost škola koje koriste, ali nažalst ima i onih koje ne koriste - rekla je Brnabić.

Majka čija je ćerka bila na spisku za odstrel, rekla je da roditelje dečaka Koste K. ne treba osuđivati.

- On se družio sa drugom decom, meni nije ni taj otac kriv koji ga je vodio u streljanu. Zamislite kada biste videli ime svog deteta na takvom spisku. Nemojte praviti cirkus od ovoga, razgovarali su roditelji sa njim, oni su dva vrhunska intelektualca, sigurno su razgovarali sa njim. Ne lažite, ne pišite gluposti. Strani mediji bolje izveštavaju nego vi, oni kažu da je on bio "razmaženi monstrum" - rekla je ta majka.

Tragedija nas nije ujedinila, menja se zakon o streljanama, ali i...

- Ova tragedija nas nije ujedinila što je zaista strašno. Ja zaista ne želim da koristim ovaj trenutak za bilo kakve političke priče, mislim da su političke stranke trebalo da se suzdrže od korišćenja tragedije za sticanje političkih poena. Takođe, mediji je trebalo da izbegnu bilo kakav senzacionalizam. Ja znam koliko smo mi uradili za obrazovni sistem. Da li smo mogli više? Uvek da. Stvarno u ovom trenutku treba da stavimo prst na čelo, stanemo na loptu i pokušamo da nastavimo dalje koliko god to izgledalo nemoguće. U narednih mesec dana biće i izmene zakona u vezi sa streljanama, eksplicitno će biti zabranjeno da maloletna lica vodite u streljanu. U naredne dve godine stavićemo moratorijum na izdavanje dozvola na kratke cevi. Mi svakako imamo restriktivan zakon o oružju, ali ćemo preispitati svaku dozvolu i sve vlasnike oružja. U narednih mesec dana videćemo kako da promenimo propise i da uvedemo obavezno testiranje na narkotike.

Brnabić je komentarisala reči majke, sa kojom se donekle složila.

- Mislim da treba da prestanemo da koristimo floskule "pričajte sa decom", "društvo je zakazalo" "sistem je kriv"... Ljudi imaju često primedbe na sistem kao takav gde je sve centralizovano. Onda imate decentralizaciju recimo kada Ministarstvo prosvete da preporuku o ukidanju mobilnih telefona u školama, a onda oni kažu "to je preporuka, nije obaveza". Nekada žele centralizaciju, u drugim slučajevima ne. Moramo da stanemo na loptu. Ova žena je prilično u pravu. Šta ste mogli tu da uradite?! Čula sam priče treba škola da ima video nadzor, školsko obezbeđenje, ali ova škola je imala sve to. Neko nije imao vremena da priča sa njim?! Čak ni to nije. Oni nisu siromašna porodica koja je morala da radi prekovremeno da zaradi. Nemate koga da okrivite. Ovo je jedna od školi za primer. Neće tu decu ništa vratiti, ali mi moramo da se potrudimo da se nikada ne ponovi - dodala je premijerka.

Ona objašnjava da će tehnološki biti teško primeniti nove mere.

- Kada pokušate da presretnete neku komunikaciju u kojoj se preti bilo kome, javiće se milion dušebrižnika, od Fridom hausa do udruženja za slobodu medija. I kako vi da ograničite boravak deteta na internetu ili šta ono piše i gleda. To će biti problem, kao što će biti problem snižavanje starosne granice jer kažu da time iskačemo iz evropskog okvira. To je pošast savremenog sveta, mi moramo da pokušamo da nađemo neko rešenje, ili da probamo da podignemo svest.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Brnabić: Ne možete reći da je sistem zakazao; Vlada usvojila niz mera da se spreče tragedije poput jučerašnje

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Maj.2023

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da smatra da ”sistem nije zakazao” kada je reč o pucnjavi do koje je došlo juče u OŠ ”Vladislav Ribnikar” u Beogradu. ”Mislim da treba prestati sa tim floskulama, sistem zakazao, krivo je društvo, i slično. Svi dajemo komentar...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.