Izvor: B92, 23.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA: RATNIM ZLOCINCIMA PRVO SUDITI U SRJ, A ZATIM U HAGU

"Nas narod ima pravo da pociniocima krivicnih dela na teritoriji nase zemlje sudi ovde i on to ocekuje", ocenio je u petak potpredsednik Demokratske alternative advokat Radoslav Medic. On je, medjutim, dodao da bi ti isti ljudi, nakon sudjenja ovde, trebalo da budu izruceni Medjunarodnom tribunalu za ratne zlocine u Hagu. "Postoji ustavno ogranicenje da se nasi drzavljani ne mogu izruciti stranim drzavama. Ali, izrucenje Haskom tribunalu ne predstavlja ekstradiciju stranoj drzavi, vec medjunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednici", rekao je Medic, prenosi Radio B92.

Potpredsednik Demokratske alternative istakao je da bi saradnja Jugoslavije s Haskim tribunalom bila obostrano korisna. prema njegovim recima, gradjanima i "nasoj pravnoj drzavi potrebno je da se sa sudom saradjuje, jer to podrazumeva prikupljanje dokaza koji ne idu samo na stetu, vec i na korist nase drzave i gradjana". "Tokom dosta dugog perioda cinjeni su propusti, na teritoriji Hrvatske i BIH na vreme dokazi nisu prikupljani, i bojim se da ce mnogi ljudi ostati nekaznjeni ili nedovoljno kaznjeni, samo zato sto se na vreme sa sudom nije saradjivalo", upozorio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.