Izvor: S media, 23.Apr.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI ZNATE KOLIKO VREMENA VAŠE DETE PROVODI NA INTERNETU? Roditelji potražili pomoć za trogodišnjaka koji ne može da se „skine“ sa igrice!

Dete koje živi u Srbiji a nema smart fon ili bar kompjuter, nema detinjstvo poput većine njegovih vršnjaka. I dok roditelje koji svojoj deci ne mogu da priušte ove savremene igračke zbog toga grize savest, oni koji su svojim mezimcima obezbedili skupe „pametne telefone“, tablete i lap-topove neretko se hvataju za glavu, jer se ispostavlja da su detetu napravili medveđu uslugu. Umesto da se igra sa vršnjacima, čita knjige ili odabere neki hobi, dete postaje zavisnik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od Interneta, odnosno kako to stručnjaci kažu – zloupotrebljava Internet.

Zajedno sa ovim problemom, javlja se čitav niz drugih: dekoncentracija, nesanica (ili buđenje usred noći), bol u rukama, bol u leđima (usled položaja tela dok sedi za računarom), uznemirenost, iscrpljenost, a neretko i višak kilograma, jer se dete kreće manje od svojih vršnjaka a da bi ostalo što duže budno umesto zdrave hrane jede „grickalice“ i slatkiše. Postaje asocijalno, nezainteresovano za ono što se događa u njegovom okruženju, retko se viđa sa drugarima, postaje letargično, a neretko i depresivno kada shvati da je „izgubilo kontakt sa svetom“...

Kako preduprediti ove posledice koje izaziva višečasovno surfovanje Internetom ili igranje igrice na kompjuteru ili smart fonu?

Najvažniji je razgovor

Za početak, zatražite pomoć stručnjaka koji će i vama i detetu pomoći da dijagnostikujete problem. Terapeut će predložiti i način na koji bi taj problem mogao da bude rešen.

- Kada bi dete trebalo da uči ili da izađe sa drugarima ali to odlaže jer upražnjava neku aplikaciju ili igra igricu, roditelji bi trebalo da shvate da nešto nije u redu. To ne znači da je reč o teškom obliku patologije, ali je činjenica da dete gubi kontrolu i da mu je potrebna pomoć – kaže za S media portal Milan Radovanović, direktor i terapeut iz savetovališta „Entera“ čiji se stručnjaci već osam godina bave problemom zloupotrebe Interneta i mobilnih telefona kod maloletnika.

Pošto rade terapijski deo, ali i prevenciju kroz radionice i tribine, stručnjaci iz „Entere“ kroz praksu su se susretali sa različitim slučajevima zloupotrebe Interneta ili mobilnog telefona kod maloletnika. Sagovornik S media portala navodi primere nad kojima bi trebalo da se zamislimo:

- Postoje deca od sedam-osam godina koja dolaze sa formiranim problemom. Najmlađi klijent za kojeg su me ikada zvali imao je tri godine! Rekao sam roditeljima da bi o tom problemu najpre morali da razgovaraju sa pedijatrom.

Kako izgleda program

Da bi dete moglo da započne program prekida zloupotrebe Interneta ili mobilnog telefona, neophodno je da sa roditeljima dođe na razgovor. Terapeut će potom pričati samo sa detetom, a onda će odrediti individualni tretman. Kako će izgledati plan, program i dužina tretmana, zavisi isključivo od toga kakav je problem i na koji način se detet prema tom problemu ophodi.

- Zadatak terapeuta je da kod deteta u potpunosti promeni životni stil, da ga navede da promeni obrazac ponašanja. Ako je reč o zloupotrebi globalne mreže, učimo dete da koristi Internet tako da mu to ne predstavlja problem. Isto je i sa zloupotrebom mobilnog telefona – objašnjava Radovanović.

Kada kupiti detetu mobilni telefon

Kada shvate da njihovo dete ima problem, zbog Interneta ili „pametnog telefona“, mnogi roditelji konstatuju da su sami krivi što su im „deca postala zavisnici“. Zato se odlučuju na radikalan rez – zabranu korišćenja Interneta ili mobilnog telefona, što kod deteta izaziva revolt i brojne neželjene reakcije.

Da li bi roditelji mogli da zaštite svoje dete tako što mu neće kupiti mobilni telefon čim pođe u školu?

- Kupite detetu telefon onog momenta kad mu je on realno potreban – savetuje terapeut Radovanović. - Roditelji upadaju u zamku kupovine određenog uređaja zbog toga što ga ’celo odeljenje ima, pa ne žele da se njihovo dete po tome razlikuje od druge dece’. To je problematičan pristup roditeljstvu. Moj savet je da kupite detetu jednostavniji model mobilnog onog trenutka kada dete počne da odlazi samostalno na privatne časove, na vanškolske aktivnosti, na trening. Dok je u školi, šta će mu mobilni? Pobogu, pa znate gde vam je dete!

Naš sagovornik ističe da je sasvim drugo pitanje kakav telefon kupiti detetu – običan ili smart:

- Ako odaberete mobilni sa aplikacijom za Fejsbuk ili sa nekom video-igricom, ne zaboravite da dete može da se ’zaboravi’ i da provede više od trećine slobodnog vremena ćaskajući sa drugarima preko Fejsa ili igrajući igricu. A čim probije tu vremensku granicu, rizikuje da zabava preraste u zloupotrebu.

Snežana Moldovan

Foto: Guliver/Tinkstock, Ilustracija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.