VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI ZBOG VRUĆINE? Temperature idu do 40 stepeni, evo šta kaže zakon, a šta meteorolog

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 09:31

VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI ZBOG VRUĆINE? Temperature idu do 40 stepeni, evo šta kaže zakon, a šta meteorolog

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama

Srbiju je početkom nedelje zapljusnuo tropski talas, koji je doneo sa sobom izuzetno visoke temperature. Ovaj toplotni talas potrajaće oko sedam dana, a znatno je duži i inenzivniji od prethodnog.

Najtopliji dan biće upravo današnji, sa temperaturom u nekim mestima i do 40 stepeni. 

Očekuje se sunčano i vrelo vreme sa jutarnjim temperaturama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 16°C na jugu do 24°C u Beogradu i i u delovima Vojvodine. Maksimalna dnevna biće od 34°C u Bačkoj do čak 40°C na jugoistoku Srbije, a najtoplji bi bili Niš i Ćuprija, dok se u Beogradu očekuje do 38°C.

U današnje vreme je rasprostranjeno mišljenje da se vanredna situacija uvodi kada temperatura pređe 40 stepeni, međutim, zakon kaže drugačije.

Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ne definiše određenu temperaturu kao granicu za uvođenje vanredne situacije, već reaguje ukoliko ekstremne vrućine potraju duže od 15 dana.

Osnov za postupanje po ovom Zakonu je kada dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava.

Tada se očekuje preduzimanje odgovarajućih mera.

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama.

Odluku da se proglasi vanredno stanje u zemlji donosi Republički štab koji tu odluku prosleđuje Vladi, zatim je potrebno da ministri daju odobrenje i onda počinje primena, a to je, po pravilu, odmah.

U ovakvim situacijama preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku koje se odnose na rad na otvorenom su naredbodavne.

Tada se preduzimaju mere poput skraćenja radnog vremena i dopremanja pijaće vode.

Ekstremno visoke temperature su problem, ne samo zbog uslova u kojima građani funkcionišu, već postoji i velika opasnost od izbijanja šumskih požara.

Srpski meteorolog kaže za Srbija Danas da ne pamti da je u Srbiji ikada bilo neko vanredno stanje zbog vrućine. Pretpostavka je da bi država eventualno reagovala ako bi temperatura bila preko 40 stepeni neki duži period, ali ovo je daleko od paklenih vrućina, navodi on.

- U Srbiji se do sada nismo susretali sa velikim sušama, da bi postojala potreba da Zakon reaguje i proglašava vanrednu situaciju. Ono što se savetuje građanima, jeste da tokom toplih letnjih dana izbegavaju šetnje po velikim vrućinama, ako nije neophodno i da se što više hidriraju. Takođe je savet da se izbegava "teška" hrana, već da se jede vise puta po malo, uključujući što vise voća. Međutim, ove vrućine koje nam predstoje, nisu pogodne za rad na otvorenom (građevinski radnici), te su industrije, ili preduzeća u kojima su oni zaposleni, u zakonskoj obavezi da im obezbede uslove za rad, što podrazumeva više pauza, obezbeđivanje hlada, ili klimatizovanog prostora, čak i mogućnost skraćenog radnog vremena - zaključuje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.