DA LI MOGU 2 PUTA DA SE ZARAZIM OMIKRONOM? Evo koliki je rizik od infekcije ISTIM SOJEM - stručnjaci objavili procente

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2022, 20:04

DA LI MOGU 2 PUTA DA SE ZARAZIM OMIKRONOM? Evo koliki je rizik od infekcije ISTIM SOJEM - stručnjaci objavili procente

Kolike su šanse da se nakon delte inficirate novim sojem? A da li je moguća ponovna zaraza omikronom?

Rizik od zaraze omikron mutacijom nakon preležane infekcije deltom je 15-20 odsto, kaže zamenica direktora za kliničko-analitički rad ruskog Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora, Natalija Pšeničnaja.

"Rizik od zaraze omikronom nakon što je osoba obolela od druge varijante, na primer delte, prema južnoafričkim epidemiolozima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iznosi otprilike 15-20 odsto, dok je verovatnoća da ćete se ponovo zaraziti istim sojem manja od 1-2 odsto", izjavila je za ruske medije.

Po rečima stručnjaka, još uvek nema dovoljno podataka da bi se odgovorilo na pitanje da li je moguće dobiti omikron dva puta, još uvek ne postoje podaci koji to potvrđuju.

Ona je rekla i da je kod nekih pacijenata ponovna infekcija asimptomatska, dok se kod drugih se primećuje najčešći simptom – zapušenost nosa. Najveći broj pacijenata oseća slabost, bol u mišićima i zglobovima, glavobolju, curenje iz nosa, suv kašalj i znojenje.

"Jači simptomi se obično primećuju kod onih koji su dugo bili bolesni ili su odavno vakcinisani, pošto imunološka memorija vremenom slabi", dodala je Pšeničnaja.

Novije studije su otkrile još jedan neobičan simptom zaraze omikronom, a manifestuje se u ušima. Kako epidemiolozi ističu, najčešći problemi sa kojima se oboleli od nove mutacije korone suočavaju jesu suvoća i bolovi u grlu, promuklost, bolovi u mišićima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.