DA LI JE OVO REALNO? Deklaracija na jagodama digla Srbiju na noge - Otkrivamo o čemu se radi (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 18:56

"DA LI JE OVO REALNO?" Deklaracija na jagodama digla Srbiju na noge - Otkrivamo o čemu se radi (FOTO)

Ovo je malo ko znao...

Vrlo često možemo da čujemo komentare za osobe koje izdržavaju zatvorske kazne "Lako je njima, žive na račun države, jedu, spavaju..." Da li je to baš zaista tako?

Da baš i nije pokazuje primer Okružnog zatvora u Smederevu. Naime, ova pritvorska jedinica u svom posedu ima poljoprivredno gazdinstvo, koje održavaju, obrađuju i deo prihoda dobijaju - zatvorenici. Iako se o ovome već pisalo pre nekoliko godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << buru je ponovo pokrenula fotografija upakovanih jagoda, na kojima piše: "Proizvođač: Zatvor Smederevo".

Ali da se vratimo na početak. Ekonomija Okružnog zatvora u Smederevu je ogledno poljoprivredno dobro, a još 2017. godine upravnik zatvora Goran Pavlović, inače diplomirani poljoprivredni inženjer, objasnio je da zatvorenici rade i na preko 117 hektara gradskog zemljišta. Obrađuju se kukuruz, pšenica, ječam...

Takođe, u OZ Smederevo se gaje jabuke, šljive i jagode.

Fizički rad koristi zdravlju.☝️😁 pic.twitter.com/gpcabnx96O

— 𝑴𝒂𝒓𝒅ž𝒊😇 (@nikad_hejt) June 6, 2023

Na skoro dva hektara ekonomije osuđenici gaje jabuke (oko 3.000 stabala) i šljive, dok se na iznajmljenoj površini od 0,8 hektara nalaze zasadi jagoda na foliji. Jabuke i jagode se čuvaju u novoizgrađenoj hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, a tu su i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Višak voća sa ovih plantaža plasira se na domaće i rusko tržište preko registrovanih veleprodajnih kuća u Srbiji.

Na ovom jedinstvenom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi se rakija od jabuka, šljiva i kajsija, a na ekonomiji je zastupljena i stočarska proizvodnja.

Zatvorenici koji imaju posao - imaju radno vreme, popodnevni odmor, teretanu, tako da je boravak tamo neka vrsta nagrade i privilegije. Imaju i platu, godišnji odmor i nagradne vikende.

- U svim većim zavodima, radno je angažovano više od 50 odsto osuđenih lica - rekli su svojevremo u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

- Rad je isključivo na dobrovoljnoj osnovi i osuđenici za to dobijaju naknadu, (platu) u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.