DA LI JE NAPRAVLJEN KORAK KA DEESKALACIJI NA KiM? Ovakvog Vučića do sada nismo čuli, a trebalo bi

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2023, 21:24

DA LI JE NAPRAVLJEN KORAK KA DEESKALACIJI NA KiM? Ovakvog Vučića do sada nismo čuli, a trebalo bi

Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti došli su u Brisel na poziv Borelja kako bi razgovarali o situaciji na KiM. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne može da kaže da li je na sastancima u Briselu napravljen korak ka deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije jer nije prisustvovao sastanku koji je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj održao sa premijerom privremenih prištinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << institucija Aljbinom Kurtijem, ali da mu se čini da Brisel čini sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do rešenja i da razume situaciju na terenu.

- Šta će se zbivati dalje čini mi se i u mnogo manjoj meri zavisi i od Borelja i od nas, a mnogo više od onih koji nisu bili zainteresovani ni za mir ni za stabilnost nego su svakodnevnim provokacijama pokušavali da izazovu nerede. Uvek je dobro kad nekoga možete da čujete i razjasnite. Tako da nikakvu štetu ne vidim od sastanaka. Ako bude nešto dobro - super. Ako ne - šta da radim - naveo je predsednik Srbije nakon sastanka sa Boreljom.

Naglasio je da je veoma otvoren i speman za razgovore sa predstavnicima EU što su pokazali poslednji razgovori koje je vodio prethodne noći posle ponoći.

Rekao je da je u razgovoru bilo reči "o nekim važnim stvarima, koje su neizbežne, a koje su verujem korisne" i naglasio da je teško reći šta će se desiti sutra na terenu.

- Imamo kilometre srpskih kamiona koji čekaju na aminsitrativnoj liniji, da bi neki rekli da to nije zbog srpskih stvari već je stvar bezbednosti. Slična je i priča o uhapšenim Srbima, bez razloga, koji su veoma ozbiljno pretučeni, neki bi rekli da su oni huligani, a kada se pogledaju snimci jasno je da to nije tačno - poručio je Vučić.

Dodao je da na neke stvari ne može da utiče.

- U životu ne možete na sve da utičete. Nešto možete da promenite nešto ne možete. Naše je da uradimo sve što je u našoj moći da se potrudimo i razumemo koliko je to važno, a oni koji to ne razumeju, jasno je meni da to ne mogu - naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da Srbija beleži odlične ekonomske rezultate, da je 63 odsto ukupnih stranih investicija u regionu upravo u Srbiji i da su nam zato važni stabilnost i mir.

- Od mene ne možete da čujete teške reči želimo da nađemo dobra rešenja za ljude, jer moramo da živimo zajedno ili jedni pored drugih. Mnogi moraju da razumeju da su mnogi nezadovoljni, ljudi više ne mogu da izdrže takav teror,  žele samo da žive mirno, to je potrebno da razumemo bolje danas nego sutra, ali to nije na meni - rekao je predsednik.

Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti došli su u Brisel na poziv Borelja kako bi razgovarali o situaciji na KiM.

Na odvojenim sastancima, Borelj je najpre razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Sastancima je prisustvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.