DA LI JE MOGUĆE? Ovaj bračni par je platio depozit za ekspediciju na Titanik - nakon implozije podmornice njihov potez komentariše ceo svet

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 09:27

DA LI JE MOGUĆE? Ovaj bračni par je platio depozit za ekspediciju na Titanik - nakon implozije podmornice njihov potez komentariše ceo svet

Bračni par tužio Raša jer im je uzeo depozit za Titanik. Odustali od tužbe kad je umro.

Par sa Floride koji je tužio vlasnika OceanGatea Stoktona Raša jer je odbio da vrati njihov depozit od 210.000 dolara za obilazak Titanika odustao je od tužbe nakon što je Raš poginuo u smrtonosnoj imploziji podmornice Titan.

Kako prenose američki mediji, Mark i Šeron Higl podneli su tužbu u februaru tvrdeći da je Raš konstantno otkazivao zaron koje su rezervisali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na podmornici Titan još 2018. godine.

Nakon što je potvrđeno da je Raš poginuo na Titanu bračni par Higl je saopštio da su "čast, poštovanje i dostojanstvo" žrtava važniji od njihove tužbe.

- Kao i većina širom sveta, gledali smo izveštavanje o Titanu s velikom zabrinutošću i ogromnom količinom tuge i saosećanja za porodice onih koji su izgubili živote - rekli su Higlovi u izjavi za Fox35.

- U svetlu ovih tragičnih događaja, obavestili smo naše advokate da povuku sve pravne radnje protiv Stoktona - navodi se u saopštenju.

Spor Marka i Šeron Higl s OceanGateom započeo je 2016. kada su potpisali ugovor i uplatili depozit u nadi da će postati među prvim klijentima OceanGate.

Sredinom 2017. Higlovi su posumnjali da podmornica, tada poznata kao "Cyclops 2", neće biti spremna do planiranog datuma isplovljavanja, navodi se u tužbi podnesenoj u okrugu Oranž. Sudski podnesak navodi da su Higlovi hteli da se povuku iz ekspedicije i zatražili povrat svog depozita od 20.000 dolara.

Tvrde da ih je Raš posetio u njihovoj kući na Floridi u septembru 2017. kako bi ih uverio da će se putovanje odvijati prema planu.

- Raš nam je opisao što se može očekivati ​​tokom avanture - tvrdili su oni.

U januaru 2018. par je tvrdio da su bili prisiljeni da plate ceo depozit od 210.258 dolara kako bi osigurali dva mesta na Titanu. Ekspedicije su zatim non stop otkazivane, a kada su zatražili povrat novca 2019. rečeno im je da moraju da pristanu na mesta na Titanu 2021.

Raketa Novi Šepard Bezosove kompanije "Blue Origin" lansirana na kojoj su bili Hagleovi lansirana je 31. marta iz zapadnog Teksasa. Higlovi su bili dvoje od šestoročlane posade na 11-minutnom letu do ruba svemira.

Novi Šepard je 18.3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računarom.

Tokom putovanja posada nekoliko minuta oseća težinsko stanje i može da se vidi zakrivljenost planete kroz, kako kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korišćene u svemirskom saobraćaju.

Podsetimo, petoro putnika poginulo je u imploziji podmornice tokom putovanja do olupine Titanika - milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, francuski okeanograf i stručnjak za Titanik Pol-Henri Nargeolet i Stokton Raš, osnivač OceanGatea.

Bespilotni podmorski robot poslan s kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro 22. juna na oko 488 metara od pramca stoletne olupine, četiri km ispod površine, rekao je kontraadmiral američke Obalske straže Džon Majer na konferenciji za medije.

- Krhotine su u skladu s katastrofalnim gubitkom komore pod pritiskom - rekao je Mauger.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli opisao je imploziju podmornice "tragičnom vešću" i rekao da britanska vlada podržava pogođene britanske porodice.

Bela kuća je objavila da su porodice poginulih "prošle kroz potresno iskušenje u proteklih nekoliko dana, u našim su mislima i molitvama".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.