DA LI JE AMERIKA ALTERNATIVA: Šta ćemo ako Rusi zavrnu gas?

Izvor: Kurir, 09.Feb.2015, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI JE AMERIKA ALTERNATIVA: Šta ćemo ako Rusi zavrnu gas?

SRBIJA - Obustavi li Rusija posle 2017. tranzit gasa preko Ukrajine, Srbija će biti u problemu, jer se snabdevamo isključivo ruskim gasom koji stiže upravo ukrajinskim gasovodima.

Od oko dve milijarde kubika gasa koliko se godišnje potroši u Srbiji, bar tri četvrtine mora da se uveze.

Viška gasa će, kako su Rusi planirali, biti u Turskoj. Turskim tokom, zamenom za Južni, u Tursku bi trebalo da stigne više od 50 milijardi kubika gasa godišnje. Četvrtina za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tursku, ostatak za Evropu. Ako bude gasovoda kojim bi im se to dostavilo. Tu je i prilika Srbije.

Jedna od alternativa koja se pominje je i gas iz škriljaca koji bi iz SAD mogao da se doprema u Evropu. Međutim, postavlja se pitanje da li bi taj gas bio isplativ.

Ekspert za energetiku i savetnik za promociju trgovine pri švedskom ministarstvu spoljnih poslova, smatra da je cena američkog gasa konkurentna ruskom plinu.

(N1info)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.