Izvor: B92, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI EU TRAZI SMENU DJUKANOVICA?

Podgorica, Brisel -- Afera u vezi s medjunarodnim svercom cigareta, u kojoj navodno istaknuto mesto ima i crnogorski predsednik Milo Djukanovic, privukla je paznju javnosti u trenutku kada pocinje primena sporazuma o novoj zajednici Srbije i Crne Gore. Istraga italijanskih vlasti, prema cijim je navodima Djukanovic jedan od organizatora sverca duvana na Balkanu, mogla bi da dovede u pitanje i funkciju crnogorskog predsednika i njegovu ulogu u procesu primene Beogradskog sporazuma, tvrde opozicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politicari i neki mediji. Evropska unija, kao posrednik u razgovorima Beograda i Podgorice, samo je putem medija obavestena o istrazi italijanskog tuzioca, izjavila je za Radio B92 Kristina Gajak, portparol predstavnika EU Havijera Solane. "Ono sto mi znamo potice iz medija, nemamo zvanicnu informaciju i povodom tog pitanja nije doslo do bilo kakvih zvanicnih kontakata. Ne zelim da komentarisem informacije koje objavljuju novine i o kojima nemamo zvanicne podatke", zakljucila je Kristina Gajak. Ona istice da su "najobicnije spekulacije" tvrdnje podgorickog lista "Dan" po kom EU zahteva od Mila Djukanovica da podnese ostavku. "Aktuelan je datum do 15. juna", tvrdi list, pozivajuci se na anonimne diplomatske izvore. "Nije moguce, niti dopustivo, da EU od Djukanovica trazi ostavku", rekla je Kristina Gajak za B92.

Na pitanje da li EU u svakom slucaju vrsi pritisak na crnogorskog predsednika da bude kooperativniji u saradnji s Beogradom u procesu formiranja nove zajednice Srbije i Crne Gore, Kristina Gajak kaze: "Molim vas, mi ne zelimo da razgovaramo o pritiscima, sada nije vreme za pritiske. EU zeli da pomogne dvema stranama da oforme sto dinamicniju i efikasniju Komisiju za izradu Ustavne povelje i da sporazum o buducoj zajednici Srbije i Crne Gore sto pre postane realnost. Solana ce u ponedeljak, prilikom posete Beogradu, preneti tu poruku svim zvanicnicima", kaze Kristina Galjak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.