DA LI ĆE DECA ZLOSTAVLJAČI ODGOVARATI ZA HOROR U VRTIĆU? Stručnjaci objašnjavaju ko bi mogao da se tereti za silovanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2023, 20:06

DA LI ĆE DECA ZLOSTAVLJAČI ODGOVARATI ZA HOROR U VRTIĆU? Stručnjaci objašnjavaju ko bi mogao da se tereti za silovanje

Dva dečaka su navodno seksualno zlostavljala vršnjake.

Dečaci stari šest godina, koje je prijavio jedan otac (44), da su njegovog sina povredili u prostorijama vrtića u Zemunu, neće krivično odgovarati.

Podsetimo, otac je prijavio da se pre dve nedelje njegov sin vratio iz vrtića i to sa povredama u vidu crvenila anusa. Dečak je ocu ispričao da ih je dobio od druga dva dečaka iz vrtića u jednoj od prostorija te ustanove.

Advokat Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Perović za Kurir objašnjava da dečaci ne mogu da odgovaraju za ovo delo.

- Deca starosti do 14 godina nisu krivično odgovorna, međutim, ustanova u kojoj su se nalazila deca i koja su poverena na brigu i čuvanje je odgovorna za ovo, kao i odgovorno lice, vaspitač koji je zadužen da brine za tu decu u prostojima vrtića. Takođe, mogu odgovarati i roditelji dece koja su nanela bol i patnju drugom detetu i mogu mu nadoknaditi materijalnu štetu - objasnio je advokat Perović.

Da dečaci neće krivično odgovarati naveli su i iz VIšeg javnog tužialštva u Beogradu i objasnili su zašto.

- Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.