Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvjetan isključen sa procesa

Beograd -- U nastavku ponovljenog suđenja za zločin nad albanskim civilima u Podujevu, sud je isključio optuženog iz sudnice do kraja pretresa.

Na današnjem suđenju, tužilac je precizirao optužnicu protiv Saše Cvjetana, odustajući od gonjenja za neovlašćeno držanje oružja, jer je to delo zastarelo. Po uručivanju Saša Cvjetan je pocepao optužnicu.

Potom se sudiji Biljani Sinanović obratio sledećim rečima: "Potpomognuti nekim medijima i nevladinim organizacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravite od mene monstruma i zlikovca. Ne želim da prihvatim vas za sudiju. Sud kojim vi sudite je orvelovski sud, a ne sud pravde. Vi ste slepi pred istinom i za pravdu mrtvi".

Sudija Biljana Sinanović odluku o isključenju optuženog donela je posle njegovog ispada na današnjem suđenju.

Cvjetan je i prekjuče, u toku glavnog pretresa, već izazavo incident. Pošto sud nije prihvatio zahteve odbrane, Cvjetan je počeo da viče na sudiju, udarajući nogom u sudijski sto i vrata. Publika je samoinicijativno napustila sudnicu, a majci optuženog je tada u sudu pozlilo.

Saša Cvjetan je optužen za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Prema optužnici, on je kao pripadnik jedinice "Škorpioni", rezervnog sastava MUP-a Srbije, 28. marta 1999. godine u vreme bombardovanja u dvorištu porodice Gaši, u Ulici Rahmana Morine u Podujevu, pucao i ubio 14 žena i dece. Među ubijenima bila su i deca od dve, četiri i sedam godina, kao i žene od sedamdeset godina. Teško su ranjeni beba od jedne godine i još četvoro dece od šest do 13 godina, koji su preživeli i svedočili protiv njega u ovom postupku.

Cvjetan je osuđen 17. aprila 2004. godine na 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu.

Drugooptuženi za ovaj zločin Dejan Demirović trenutno se nalazi u Kanadi i nije dostupan domaćem pravosuđu i pored upućenog zahteva za izručenje. Sudsko veće zakazalo je za 16. i 17. jun davanje završne reči tužioca i odbrane u ovom procesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.