Cvijanovićeva Bilo je potrebno rigoroznije kažnjavati kršenje mera

Izvor: B92, 02.Maj.2020, 18:29

Cvijanovićeva "Bilo je potrebno rigoroznije kažnjavati kršenje mera"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je epidemiološka situacija u RS poslednjih dana zabrinjavajuća.

Ona je rekla da broj zaraženih koronavirusom raste, iako to niko nije očekivao imajući u vidu preduzete mere.

U intervjuu za Srnu, ona je rekla da će, ako bude neophodno, morati ponovo da se pooštre neke mere, iako se krenulo u njihovu postepenu relaksaciju, dodala i da je postalo jasno da je trebalo rigoroznije kažnjavati one koji krše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere.

"Pratićemo trendove, ali sigurno da je je situacija složenija. Sad kad je trebalo da se broj zaraženih smanjuje, on raste već nekoliko dana i to jeste zabrinjavajuće... Mi smo svih tih sedmica do pre par dana mogli biti sasvim zadovoljni situacijom koja je bila pod kontrolom, ali sad imamo pokazatelje koji nisu ohrabrujući", rekla je Cvijanovićeva.

Kako prenose Nezavisne, predsednica RS podseća da epidemiolozi kažu da do takve sitaucije dolazi kad se krene sa opuštanjem mera, ali, kako kaže, ostaje da se vidi da li je reč o tome ili o nečemu drugom.

"U svakom, slučaju, slušaćemo struku kad je reč o narednim koracima", poručila je Cvijanovićeva.

Na pitanje s čim se može dovesti u vezu neočekivani rast zaraženih u devetoj nedelji epidemije i u čemu se pogrešilo, ona je ocenila da ne postoji drugo objašenje osim da je tom pogoršanju doprinelo nedovoljno poštovanje mera.

Ona je konstatovala da kao rezultat takvih ponašanja Republika Srpska danas, dva meseca nakon što je detektovan prvi slučaj zaraze, ima ovakav rast zaraženih i dosta pacijenata u teškom stanju.

Govoreći o tome da li je eventualno ranije trebalo pooštriti kaznenu politiku i da li bi to pomoglo u suzbijanju širenja virusa, navodi da nikad nije moguće oslanjati se samo na svest pojedinca, te da se zato i propisuju sankcije.

Cvijanovićeva je ocenila da je pooštravanje kaznene politike opravdano i da zato očekuje od policije, komunalne policije i svih inspektora da bez izuzetka koriste svoja ovlašćenja u skladu sa donesenom uredbom i da tu bude nulta tolerancija.

Ona je rekla i da su preduzete mere bile i adekvatne i pravovremene i naglasila da su zdravstveni radnici odradili ogroman posao i na svojim plećima nose ogroman teret boreći se sa ovim zlom.

"Uz sve zahtevne poslove koje obavljaju u ovim vanrednim okolnostima, predano su upozoravali stanovništvo na opasnosti i neumorno objašnjavali šta se sme, a šta ne sme radi. Ali, ako stanovnici ne poštuju mere, onda nema zdravstvenog sistema koji može da se izbori u takvoj situaciji, što znači da je odgovornost na svakom pojedincu ponaosob", rekla je predsednica RS.

Što se tiče tih primedbi o navodnom kolapsu sistema, Cvijanovićeva je u intervjuu Srni navela da joj deluje da besposleni nastoje da kritikuju one koji su prezaposleni, da bi lečili svoje frustracije umesto da daju doprinos opštem dobru, a u krajnjem slučaju i svojim kolegama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.