Cvijanovićeva sa američkim senatorima kao prioritete istakla mir i stabilnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2023, 09:34

Cvijanovićeva sa američkim senatorima kao prioritete istakla mir i stabilnost

Predsjedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović danas je tokom posete Vašingtonu u razgovoru sa američkim senatorima kao zajednički prioritet svih naroda u BiH navela očuvanje mira i stabilnosti, kao i želju za ekonomskim napretkom i saradnjom.

Ona je rekla da je imala konstruktivan sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove Senata SAD, a to što je trajao duže nego što je predviđen, pokazuje obostrani interes da se razgovara i da jedni drugima pojasne određene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvari, prenela je Srna.

"Zahvalna sam Džin Šahin i ostalim senatorima što žele da budu od pomoći u vezi sa dešavanjem u okviru BiH, a ovo je bila prilika da se priča o ekonomskim temama, pa ih je interesovalo ih je gđe su naša slaganja, neslaganja", rekla je Cvijanović.

Dodala je da je domaćine upoznala o pitanjima poput radnih mesta, povećanja plata, primanja penzionera, socijalnim davanjima.

"Izrazili smo zadovoljstvo pokazivanjem otpornosti prema svemu onome što su izazovi današnjice na političkom planu, a rekli smo da želimo održavanje mira i stabilnost, da napreduje naša ekonomija, da sarađujemo na način da bismo prevazišli određene ekonomske probleme", rekla je predsedavajuća.

Napoemnula je i to kako je zadovoljna što je BiH dobila kandidatski status, kao i da razume kako to nije rezultat mera i aktivnosti u prethodnom periodu već je posledica geostrateškog preslaganja u svetu.

Bilo je reči i o NATO putu, kada je Cvijanović iznijela svoj stav da svi žele dobru saradnju sa tim vojnim savezom, ali da u pogledu članstva nema opređeljenje da do toga treba doći, iz poznatih razloga Republike Srpske.

Ona je navela da treba graditi bolje odnose i sa okruženjem i da je u tom smislu pokazano da uprkos različitim shvatanjima institucije mogu da funkcionišu zajedno i ostvaruju ono što je ustavna nadležnost.

"Moja opservacija je bila da naša tema nije bila odnos prema onome što se danas dešava sa Rusijom, Ukrajinom i na nekom trećem terenu, nego o tome kako mi vidimo budućnost države, da li treba da se zadrži osnova, a to je Dejtonski sporazum ili to što smatraj neki drugi da treba da se ide u nekom drugom pravcu", navela je Cvijanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Cvijanovićeva na molitvenom doručku

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2023

BANJALUKA - Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, boraviće u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.