Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović i Novalić: Ne postoji jedinstven stav o povećanju akciza u BiH

SARAJEVO - Na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu razgovarano je o zajedničkom akcionom planu u borbi protiv sive ekonomije sa jasno određenim, konkretnim rokovima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je to obiman dokument koji podrazumijeva jasne rokove i jasne nosioce aktivnosti.

Ona je navela da je bilo riječi i o nizu mjera kako da vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sarađuju, ali i o određenom broju mjera koje podrazumijevaju da se uputi zajednička inicijativa prema drugim nivoima vlasti, prevashodno prema Savjetu ministara, da bi i oni mogli da doprinesu onome što je zajednički posao, a to je borba i suzbijanje sive ekonomije.

"Na dnevnom redu bilo je nekoliko mjera o kojima smo raspravljali i ranije, a mi smo o ovim temama raspravljali i dok smo usaglašavali Reformsku agendu, tako da nam ništa nije bilo nepoznato", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su sumirani određeni rezultati i da je ocijenjeno da ima pomaka na tom planu. "To se manifestuje kroz niz primjera, uključujući i povećana sredstva koja dobijamo u budžete", navela je Cvijanovićeva.

Na sastanku je bilo riječi i o tome na koji način zaštititi domaću privredu, posebno kada je riječ o drvoprerađivačima, da bi imali dovoljno sirovine za svoje poslove i proizvodne aktivnosti.

Vlada Republike Srpske donijela je uredbu koja vrijedi šest mjeseci, a koja podrazumijeva zabranu prometa trupaca, dok je Vlada FBiH najavila da će se pridružiti toj mjeri.

Što se tiče akciza, Željka Cvijanovićeva je rekla da je stav Vlade RS poznat. Istakla je da nema potrebe da se ukazuje kako sredstva neće biti korištena namjenski jer su ona uvijek namjenski korištena.

Nju brine da se često političari ne pridržavaju dogovorenih procedura ističući da je njima neprihvatljivo da dobijaju iznenadne prijedloge.

Ona brani stav da svi treba da se ponašaju odgovorno i da se moraju uvažiti stavovi entitetskih premijera. Kako kaže ona više neće komentarisati akcize jer je to obaveza državnog nivoa.

"Ne postoji jedinstven stav, ne zna se ko šta predlaže. Mi se držimo ranijeg prijedloga", rekla je Cvijanović, prenio je Klih.ba.

Ona ističe da više nije bitno da li je neko za akcize jer su problematične procedure i upućivanje novih prijedloga te pitanje da li postoji većina koja će izglasati povećanje akciza.

Novalić je kazao da su građanima potrebne akcize i da se one donose na državnom nivou.

Kako kaže, Vlada FBiH je za akcize i novac će usmjeravati samo u ceste i autoputeve.

Na sastanku je razgovarano i o tome kako da se neperspektivna vojna imovina stavi u funkciju razvoja dva entiteta.

"Postojala je intenzivna aktivnost o knjiženju vojne imovine. Imamo niz komleksa koji mogu biti iskorišteni i za poslovne zone, a za sada su u fazi mirovanja", rekla je premijer Srpske.

Ona je istakla da je interes i Srpske i FBiH da se od toga naprave mjesta na kojima će se "rađati novi poslovi, a ne da stoji imovina koja nema funkciju".

Novalić i Cvijanovića su naglasili da je razgovarano i o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje i preduzimanju konretnih mjera u zaštiti poljoprivrednika.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Cvijanović i Novalić: Nema jedinstva oko povećanja akciza

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2017

Premijer FBiH Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović obratili su se javnosti nakon održane zajedničke sjednice entitetskih vlada u Sarajevu i poručili da ne postoji jedinstven stav oko povećanja akciza u BIH. Cvijanović je  navela da se u srijedu razgovaralo o zajedničkom planu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.