Cvijanović: Stvari u BiH nesređene u kontinuitetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2021, 13:50

Cvijanović: Stvari u BiH nesređene u kontinuitetu

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da svi vole da pričaju o BiH, a malo ko je želeo da o njoj nešto nauči, a pogotovo analizira, ističući da su stvari u BiH nesređene u kontinuitetu, dok su problemi i nezadovoljstva akumulirani.

Na pitanje kako komentariše pristup međunarodnog faktora prema BiH i optužbe na račun Republike Srpske, s obzirom da su poslednja dešavanja izazvala veliku pažnju i pojačan angažman međunarodnog faktora, te da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uglavnom Republika Srpska optužuje za blokadu rada zajedničkih institucija, Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je okidač za ovu krizu Valentin Incko, a ne Republika Srpska.

"Koji god zakon da je nametnuo, reakcija bi bila ista. Da ne spominjem kako su fabrikovali izveštaje za Savet bezbednosti UN, širili lažnu sliku, optuživali Srpsku za svaki problem i nastojali na svaki mogući način izostaviti odgovornost bošnjačkih političkih partija - podsetila je predsednica Republike, prenosi RTRS.

Govoreći o tome da li je ikada neki od tih izveštaja govorio o, primera radi, različitom tretmanu povratničke populacije u dva entiteta ili bezbednosnim izazovima, Cvijanovićeva je istakla da nisu stigli baš time da se bave jer je zadatak bio da se što više optužuje Republika Srpska, kao i Milorad Dodik.

Da su hteli da se bave tim pitanjima onda bi morali napisati da u većinski srpskim povratničkim naseljima u FBiH još nema struje, vode, asfalta, niti je sistemski rešena nacionalna grupa predmeta u školama, a da u bošnjačkim povratničkim naseljima u Srpskoj ima i struje i vode i asfalta i da je nacionalna grupa predmeta u više od 20 škola uvedena još pre 15 godina - naglasila je Cvijanović.

Na pitanje zašto je BiH nesposobna da kroz razgovor reši sopstvene probleme, Cvijanović je odgovorila da razgovore ne želi političko Sarajevo.

"Oni su godinama ohrabrivani i podržavani od OHR-a da ne učestvuju u dijalogu, već da čekaju njihova rešenja, a potom i Ustavnog suda BiH, koja su dogovarana sa njima i onima koji žele centralizaciju BiH. Da su pustili da zaživi koncept prave koordinacije i harmonizacije, kroz to bi se ojačalo poverenje, kojeg ni danas nema, i moguće da bi se vremenom domaći akteri i sami dogovarali šta je ekonomičnije, praktičnije, efikasnije - konstatovala je Cvijanović.

Govoreći o tome koga bi označila kao najvećeg krivca za ovakvo stanje u BiH, predsednik Republike je naglasila da je glavni razlog za opšti neuspeh to što je koncept multietničnosti teško zloupotrebljen od SDA, ali i drugih bošnjačkih partija.

To se vidi u skoro svim elementima funkcionisanja sistema. Na delu je opšta privatizacija funkcija i uzurpacija tuđih prava. Krenite od stanja u institucijama BiH i sve će vam biti jasno. Vodi se neka invazivna politika, a BiH ruše oni koji pričaju da je čuvaju, kazala je Cvijanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Cvijanović: Republika Srpska ne umanjuje razmere zločina u Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 08:30

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u intervjuu za izraelski list Harec, negirala je da vlada RS pokušava da umanji razmere zločina u Srebrenici i naglasila da se protivi zakonu o negiranju genocida jer ga je nametnuo međunarodni predstavnik, umesto da su ga uvele domaće institucije...List...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.