Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Referendum o Danu Republike ne sadrži nikakve skrivene namjere

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da referendum o Danu Republike, koji će biti odžan 25. septembra, nije usmjeren protiv bilo kojeg naroda u BiH, niti bilo koje institucije.

On je savjetodavnog karaktera i ne sadrži nikakve skrivene namjere, što jasno potvrđuje i formulacija referendumskog pitanja, pojašnjava premijer Srpske.

Na pitanje Srne da prokomentariše reakcije u vezi sa najavljenim referendumom u Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Srpskoj koje dolaze od bošnjačkih političara i predstavnika međunarodne zajednice, Cvijanovićeva je rekla da su one histerične i nepotrebne i samo pokazuju kakva je BiH, ustvari, država.

"Referendum je praznik demokratije, tako je u svakoj zemlji u kojoj se održava, pa će tako biti i u Republici Srpskoj. Nije antidejtonski i neustavan, nije uperen protiv institucija BiH kako ga nastoji prikazati političko Sarajevo koje godinama histerično reaguje na sve i i svašta. Tenzije proizvode oni u Sarajevu, a ne Republika Srpska", istakla je premijer Srpske.

Ona je naglasila da je referendum demokratski odgovor na nasrtaj političkog Sarajeva na Republiku Srpsku.

"To nasrtanje mora prestati, inače, ćemo mi morati svaki put da pitamo narod šta o tome misli", poručila je Cvijanovićeva.

Na konstataciju da se i Sarajevo i međunarodna zajednica upravo i pribojavaju da je ovo samo prvi od referenduma i da će rezultirati onim o otcjepljenju Republike Srpske, Cvijanovićeva odgovara da je to teza koju oni promovišu, a ne Srpska.

"Mi se branimo, ne napadamo. Ne prijetimo sukobom ili otcjepljenjem, ne zveckamo oružjem i ne izazivamo tenzije, već to rade oni. To razmaženo i histerično političko Sarajevo je i postalo takvo zahvaljujući strancima koji su se odavno stavili u funkciju bošnjačke politike i koji proizvoljno i krajnje pristrasno tumače važne stvari, i to uvijek na štetu Srpske", konstatovala je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li očekuje reakciju međunarodne zajednice, Cvijanovićeva kaže da za to apsolutno ne postoje nikakvi razlozi i da bi tako nešto bilo sasvim kontraproduktivno.

"Oni znaju da bi nas to dodatno homogenizovalo u Republici Srpskoj, što nikako ne žele, pa su krenuli drugim putem, vršeći pritisak na domaće institucije na nivou BiH kako bi one u proceduralnom smislu onemogućile održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Ali, referenduma će biti jer on nikome i ničemu nije prijetnja, stoga je sva ova politička galama i nepotrebna i besmislena", zaključila je Cvijanovićeva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.