Cvijanović: Protestne note Bisere Turković su licemerje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2022, 11:01

Cvijanović: Protestne note Bisere Turković su licemerje

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je licemerno to što je ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković uputila protestne note Rusiji, Kini i Srbiji, zbog prisustva njihovih predstavnika na obeležavanju Dana Republike Srpske.

Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je to licemerno, jer Turkovićeva i njene stranačke kolege već godinama rade sve što mogu da se odnosi sa tim zemljama pokvare, i ne rade to samo za svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << račun.

Turković, istakla je, ne poštuje Ustav i činjenicu da ministar ne kreira spoljnopolitičke stavove, već to radi Predsedništvo BiH, a ministar ih samo provodi i ovo njeno pisanije nije jedini primer.

Cvijanović je ocenila da je Turkovićeva kao eksponent jedne politike živi dokaz razloga za neuspeh BiH.

"Svi oni znaju da za suživot treba mnogo, mnogo više nego što su oni kadri pokazati i činiti. Zato i smatram da je u njihovim rukama sudbina BiH, a silom se ne može ništa napraviti. Koliko znam, pripadnici Oružanih snaga BiH nisu bili na dužnosti, i pretpostavljam da su kao građani Republike Srpske sami odlučili kojoj manifestaciji da prisustvuju, a kojoj ne", poručila je Cvijanović.

Komentarišući jučerašnje okupljanje Bošnjaka u Briselu, Cvijanović je rekla da su ti skupovi, kao i galama iz Sarajeva u funkciji privlačenja međunarodne pažnje, te da je to oprobani recept.

Cvijanović je poručila da u BiH ima mesta za sve i to jeste dobra poruka, te da Srpska čeka da to bude pokazano u praksi.

"Jedino što smo do sada čuli ili videli od političkog Sarajeva je mržnja, prizivanje sankcija što iz OHR-a, što iz stranih zemalja, huškanje pravosuđa da se politički obračunava sa institucijama i političarima iz Republike Srpske, svojatanje BiH, privatizaciju njenih zajedničkih funkcija, kao i tešku nacionalističku radikalnu retoriku njihovih predstavnika", ukazala je Cvijanović.

Jovanović: Note Turkovićeve bez ikakvog značaja i efekta

Nekadašnji šef diplomatije bivše SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da je protestna nota ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković ambasadama Srbije, Kine i Rusije, zbog prisustva njihovih predstavnika na obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, potez bez ikakvog značenja i efekta.

Jovanović je ocenio da je to pokušaj političara iz Sarajeva da naduvaju neki spor i problem, jer im smeta što se Srpska afirmiše i lokalno i globalno.

"Turkovićeva, što se tiče postizanja bilo kakvog cilja, piše na pogrešne adrese, previđajući da su prošla vremena kada su mogla da se smenjuju čitava rukovodstva Republike Srpske", rekao je Jovanović u izjavi za Srnu.

SNSD: Note Turkovićeve neće dobaciti dalje od portira

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je "samozvana kraljica diplomatije (Bisera Turković) piše note u ime BiH i misli da će to dobaciti dalje od portira".

"Da li je Bisera Turković (SDA) umislila da neko, a pogotovo neko iz BiH poput nje zaista može govoriti velikim silama šta će i kako će da rade", upitala je Vulićeva komentarišući upućivanje nota ambasadama Ruske Federacije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika obeležavanju 9. januara - Dana Republike.

Vulićeva je u izjavi za Srnu rekla da je Turkovićeva redovno piše o svom angažmanu po društvenim mrežama i pruža informacije svuda osim tamo gde treba, a to je Predsedništvo BiH koje joj je ustavni šef, a ona tehnički izvršilac.

"Tako je kraljica diplomatije na svom profilu nedavno podelila bizarni video sa lavom koji riče nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom uz opis 'diplomatija visokih uloga'", podsetila je Vulićeva.

Ona je ukazala i na nezaobilazan tipski stajling Turkovićeve za svaki susret i priliku, različit ideološko-verski i kulturološki autfit koji ne baštini ono što je dejtonska BiH.

"Privatno se može pokrivati koliko hoće, ali pitanje je kakvu poruku šalje kao ministar i zamenik predsedavajućeg? Po povratku u Sarajevo, Turkovićeva prepričava kako je ona Lavrovu 'jaranica' i najžalosnije je što su joj njene stranačke kolege poverovale. Džaba lav i video, ambasador Rusije je bio na proslavi našeg Dana Republike i nema note, ni prave, ni lažne koja će to promeniti. Što se Kine tiče, bolji poznavaoci spoljne politike kažu da je upravo Bisera ta koja BiH konstantno uvlači u sukob s Kinom, pa onda se mora reagovati i reći da su to njeni privatni i stranački stavovi, nikako stavovi zajedničkih institucija i Predsedništva BiH", navela je, između ostalog, Vulić.

To što, kako kaže, Turkovićeva urušava dignitet BiH "nama u Republici Srpskoj i nije nešto posebno krivo, ali dok ima procedura i Ustava, ima da se nadležnosti poštuju".

Predsednik DNS traži smenu Turkovićeve

Predsednik DNS Nenad Nešić pozvao je predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smenu ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković zbog kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja.

Nešić je smenu Turkovićeve (SDA) zatražio zbog toga što je juče uputila protestne note ambasadama Srbije, Kine i Rusije u Sarajevu, zamerajući prisustvo njihovih predstavnika na obeležavanju Dana Republike Srpske proteklog vikenda.

"Predsedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje spoljne politike i ministarka Turković bez odluke Predsedništva ne može nikome slati nikakve note. Turkovićeva niti je država niti je Predsedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH", ističe Nešić.

Naveo je da će "vrata Republike Srpske i Banjaluke će uvek biti otvorena za sve prijatelje".

Poručio je da ni Turković ni bilo drugi ne može da naruši bratske odnose Republike Srpske sa Srbijom, Rusijom i Kinom.

"Jedino što joj uspeva jeste da bruka BiH i njene institucije, te da se etablira za većeg skandal majstora od Svena Alkalaja svojevremeno"naveo je Nešić.

Predsednik DNS smatra da Republika Srpska "ne treba da ostane slepa na kontinuirane postupke Bisere Turković kojima izlazi iz svoje nadležnosti i pokušava da nanese štetu Republici Srpskoj i njoj prijateljskim državama".

"Zato pozivamo predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltiju da pokrene proceduru za njeno razrešenje jer će u suprotnom poslati poruku da podržava njeno ponašanje", zaključio je Nešić, prenela je sarajevska N1 tv.

SNSD: Note Turkovićeve neće dobaciti dalje od portira

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je "samozvana kraljica diplomatije (Bisera Turković) piše note u ime BiH i misli da će to dobaciti dalje od portira".

On je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, koga bez nje ne bi ni bilo, dok Srpska kao entitet, prema tom dokumentu, ima subjektivitet i opštu nadležnost u svim oblastima, osim onih koje su izuzete.

"Srbiji je dato i pravo na specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, a to što Srpska obeležava 30 godina od osnivanja nije ništa izmišljeno. To je deo realnosti i istorije i to ne baš kratke", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, ako Srpska obeležava datum svog osnivanja i poziva najbliže prijatelje, sasvim je normalno da Srbija na jubilarnoj proslavi bude zastupljena na najvišem mogućem nivou, zbog čega su u Banjaluci bili predsednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i ministri, dok je patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju u Banjaluci.

"To je za neke u Sarajevu možda neprijatno, jer pokazuje da život ide napred i da se Srpska ne obazire na frustracije ovih iz Sarajeva", naveo je Jovanović.

Naglasio da ništa prirodnije nema od toga što su i predstavnici Rusije i Kine bili na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.

"To su tradicionalni, i prijatelji i partneri, Srpske. Oni se prisustvom na proslavi u Banjaluci ne mešaju ni u čije unutrašnje stvari, već poštuju svoje i dostojanstvo Republike Srpske", kazao je Jovanović.

Razume se, kako je rekao, da je to i podrška Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu - Miloradu Dodiku kao članu Predsedništva BiH iz Srpske, Željki Cvijanović kao predsedniku Srpske, vladi i parlamentu.

"Sarajevu smeta što se Republika Srpska na konstruktivan način bori protiv revizije Dejtonskog sporazuma, za njegovo striktno poštovanje i vraćanje svih nadležnosti koje su oduzete na prevaran način, čineći sve da osnaži kvalitet Dejtona", istakao je Jovanović.

Prema njegovoj oceni, Turkovićevu i ostale u Sarajevu najviše pogađa to što je sve vidljivija afirmacija Republika Srpske.

"To je jasno, jer ako su u Banjaluci bili predstavnici Rusije i Kine, to ne može da se zanemari ili izbriše gumicom, pogotovo što su to dve globalne sile koje koje menjaju čitav svetski poredak u pravcu poštovanja međunarodnog prava, respektovanja Ujedinjenih nacija i demokratizacije međunarodnih odnosa", poručio je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji upućena "nota"; "Samozvana kraljica diplomatije; džaba lav i video..." FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 11.Jan.2022

Sarajevo -- Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila da "samozvana kraljica diplomatije piše note u ime BiH"...Ona je mislila na ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković, za čije note je rekla "da neće dobaciti dalje od portira"..."Da li je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.