Cvijanović:Odluka Ustavnog suda o oduzimanju šuma Republici Srpskoj - državni udar i atak na RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 16:38

Cvijanović:Odluka Ustavnog suda o oduzimanju šuma Republici Srpskoj - državni udar i atak na RS

Odluka Ustavnog suda BiH kojom se Republici Srpskoj pokušava osporiti vlasništvo nad šumama predstavlja "državni udar i još jedan antidejtonski atak na Srpsku i njene Ustavom definisane nadležnosti", poručila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Reagujući na najnoviju odluku Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u delu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Cvijanovićeva je istakla da neustavni pokušaj postepene centralizacije BiH, i to od institucije za koju bi dejtonski Ustav trebalo da bude svetinja, nepovratno urušava kako poverenje među narodima u BiH, tako i same temelje na kojima ona počiva.

"O kakvoj uređenoj pravnoj državi možemo govoriti ako institucija koja je zadužena za zaštitu ustavnosti u kontinuitetu krši ovaj princip na kojem počivaju sve savremene i uređene zemlje sveta", upitala je ona.

Naglasila je da poštujući ustavni poredak BiH, kao i njen najviši pravni akt, Republika Srpska je dužna da odgovarajućim odlukama svojih institucija zaštiti svoju imovinu i vrati stvari u ustavne okvire, popravljajući štetu koju su neustavnim delovanjem ili odlukama naneli visoki predstavnici ili Ustavni sud BiH, prenela je RTRS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.