Cvijanovi navodi ne stoje

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanovi navodi ne stoje

Ministarka pravde Snežana Malović odbacila navode bivšeg generalnog sekretara predsednika Srbije, a sada člana SNS-a o korupciji u pravosuđu. Navodni disk sa dokazima je čista zamena teza, istakla Malović.

Tvrdnje doskorašnjeg generalnog sekretara predsednika Srbije, a sadašnjeg člana Srpske napredne stranke, o korupciji u pravosuđu, negirala je ministarka pravde Snežana Malović.

"Pravosuđe ili reforma pravosuđa ne sme da bude plod bilo kakvih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akcija ili insinuacija. Odgovorno tvrdim, kao član Visokog saveta sudstva, da Cvijanovi navodi ne stoje", naglasila je ministarka Malović.

"CD koji kruži Srbijom, a koji se u nekim medijima predstavlja kao dokazni materijal o korupciji, zamena je teza", rekla je ministarka pravde.

Ministarka pojašnjava da je reč o rezultatima rada sudija, koje je Visoki savet sudstva na disku dostavio zainteresovanim sudijama.

"Prema tom mišljenju, taj disk se nije u javnosti pojavio volšebno, već po osnovu poteza Visokog saveta sudstva koji je postupio po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja", rekla je ministarka Malović.

Snežana Malović nije želela da komentariše audio snimak razgovora Nate Mesarović i Cvijana, uz objašnjenje da na njemu radi tužilaštvo, koje će se, kako očekuje, oglasiti narednih dana.

Vrhovni kasacioni sud je najoštrije osudio neovlašćeno snimanje razgovora predsednice tog suda i Visokog saveta sudstva Nate Mesarović, ocenjujući da takvi postupci predstavljaju pokušaj zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe.

Društvo sudija Srbije: Zloupotreba razgovora

Neovlašćeno snimanje i zloupotrebu razgovora osuđuje i Društvo sudija. U saopštenju navode da se protive svakom protivzakonitom prikupljanju, upotrebi podataka i povređivanju prava na zaštitu podataka o ličnosti.

"Kao što se protivilo protivzakonitom prikupljanju i zloupotrebi podataka o ličnosti u postupku reizbora sudija, Društvo sudija Srbije protivi se svakom protivzakonitom prikupljanju i upotrebi podataka i povređivanju prava na zaštitu podataka o ličnosti, i osuđuje postupak primenjen prema gospođi Nati Mesarović", navodi se u saopštenju.

Na nedavnoj konferenciji za novinare Srpske napredne stranke, novinarima je pušten snimak razgovora Cvijana i Nate Mesarović, koji je trebalo da posluži kao dokaz da je predsednica Visokog saveta sudstva govorila neistinu kada je izjavila da ne zna ko je Cvijan.

Cvijan je precizirao da je "razgovor, koji je trajao tri sata, vođen 10. marta u Resavskoj 42, na poziv Mesarovićeve".

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić odbio je da odgovori na pitanje odakle mu snimak.

"Traka mi je pala sa neba i nemam nameru bilo kome da kažem ko mi je dostavi. Ja odgovaram za to, ja znam odakle je traka, ali neću da kažem, mogu da me muče, ali neći reći ime čoveka koji mi je dostavio snimak. Spreman sam da za to odgovaram", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.