Izvor: Studio B, 26.Feb.2013, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijan: Srbiji potrebno 300 notara

Srbiji je, prema broju stanovnika, potrebno oko 300 notara, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan.

Cvijan je napomenuo da je Ministarstvo pravde obezbedilo sve potrebne uslove za njihov rad, ali da je primena Zakona o notarima prolongirana jer je trenutno 55 notara u Srbiji.

Cvijan je  rekao da su notari vrlo korisna institucija za državu i za građane, jer će građani kod notara moći da zatraže pravnu pomoć, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da overe i zaključe niz ugovora, ostave sudski depozit, da "za mnogo manje novca i čekanja u redovima" urade sve ono za šta danas moraju da idu u sud.

„Neka se građani prisete koliko su morali da trče u sud, da čekaju u redovima i u neadekvatnim uslovima, prostorijama bez klima uređaja... Umesto da trčite u sud, odlazite kod svog komšije koji živi na opštini na kojoj i vi živite, overite ugovor u kulturnoj atmosferi, a možemo se nadati da će i cene biti niže nego danas, jer su sudske takse izuzetno visoke", objasnio je Cvijan.

On je dodo da je to i evropska institucija i da će „sa overenim ugovorom kod notara u Beogradu građani Srbije moći da se služe bilo gde u svetu", navodeći da su notarske isprave svuda u svetu priznate , kao i da svuda u svetu postoje udruženja notara.

Cvijan je objasnio da je primena zakona prolongirana za godinu dana, jer trenuto u Srbiji ima 55 notara, a da bi bila formirana komora notara, neophodno je da ih bude 100.

„Do sada je notarski ispit položilo 55 pravnika i očigledno nisu dovoljno zainteresovani, izmenama zakona, koji je sada u proceduri, i povećanjem nadležnosnosti notara, Ministarstvo pravde je probalo da privoli pravnike da se usude na taj korak, pređu na taj oblik poslovanja, polože ispit, obezbede kancelarije i tako započne notarski sistem u Srbiji", rekao je Cvijan.

Prema njegovom uverenju, tih godinu dana će biti dovoljno da nedostajućih 45 notara položi ispit, u šta je Ministarstvo pravde uverilo i poslanike.

Zatim, dodo je Cvijan, na svakih 25.000 stanovnika ide po jedan notar.

Govoreći o notarskom ispitu, Cvijan je rekao da je to težak ispit koji daje garanciju građanima da će najbolji pravnici, „oni koji mogu da polože obiman i težak ispit, sutra voditi računa o njihovim zivotima, overama ugovora, a nadležnosti su zaista velike".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.