Cvetković za novi aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković za novi aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da bi tekući, oko tri milijarde evra vredan stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom trebalo okončati u predviđenom roku, do početka aprila, a potom zaključiti novi aranžman "iz predostrožnosti“.

"Lično smatram da stend-baj aranžman ne bi trebalo nastavljati, jer ni do sada nismo povukli sva sredstva, koja su nam bila na raspolaganju. Zato nema ni potrebe da se produžava postojeći ili sklapa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novi stend-baj aranžman. Mislim, međutim, da bi bilo dobro da Srbija sa MMF-om posle ovog zaključi novi aranžman iz predostrožnosti“, precizirao je Cvetković za portal Ekonomist magazina - emg.rs.

Premijer je istakao da bi zemlja na taj način sa MMF-om i dalje imala aranžman koji bi Vladi Srbije omogućio da njena ekonomska politika ima podršku te međunarodne finansijske institucije.

"MMF ima međunarodnu reputaciju, a zaključivanjem novog aranžmana iz predostrožnosti bi i Srbija, odnosno naša ekonomska politika dobila dodatni kredibilitet, što je veoma bitno i za privlačenje neophodnih stranih investicija“, zaključio je premijer Cvetković.

MMF nudi produženje postojećeg aranžmana za devet meseci ili sklapanje novog na mnogo duži rok

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ponudila je srpskom pregovaračkom timu da se postojeći aranžman produži za devet meseci ili da se sklopi novi aranžman na mnogo duži rok, rečeno je Tanjugu u pregovaračkom timu.

Aranžman bi bio sa novim elementima reformi javnog sektora, a sporazum s MMF-om ostao bi obaveza i za narednu vladu Srbije.

Kako je Tanjugu rečeno, MMF u razgovorima u okviru sedme revizije aranžmana i dalje insistira na nastavku reformi penzionih zakona i strukturnim reformama u javnim preduzećima.

Takođe, MMF je ponovio da se ne sme povećavati javna potrošnja, što bi dovelo do probijanja budžetskih okvira za 2011. godinu i upozorio da se mora voditi računa da zaposleni sa najnižim primanjima ne smeju više biti žrtve reformi, jer su dovedeni do donje granice izdržljivosti.

Posle nekoliko susreta ove nedelje, zvaničnici Vlade Srbije u načelu su se založili za nastavak saradnje s MMF-om, a guverner Dejan Šoškić smatra da bi trebalo sklopiti aranžman iz predostrožnosti, bez dodatnog zaduživanja.

To bi konkretno značilo da bi Srbija od Fonda dobijala savetodavnu pomoć, ali će Misija MMF-a stalno nadgledati makroekonomska kretanja u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Novi aranžman iz predostrožnosti

Izvor: Beta, 18.Feb.2011

BEOGRAD, 18. februara 2011. (Beta) - Predsednik Vlade Mirko Cvetković izjavio je u petak da početkom aprila, po okončanju tekućeg aranžmana Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) iz predostrožnosti treba zaključiti novi aranžman koji je neophodan i za privlačenje stranih investitora..."Smatram...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.