Cvetković u poseti BiH

Izvor: RTS, 21.Jul.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković u poseti BiH

Ne postoji nijedan ključni problem između Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao premijer Mirko Cvetković u Sarajevu, gde boravi u zvaničnoj posete. Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i odluke sva tri naroda u vezi sa unutrašnjim uređenjem, naveo Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković boravi u zvaničnoj poseti BiH. Cvetković je posle sastanka sa predsedavajućim Savetom ministara BiH Nikolom Špirićem u Sarajevu izjavio da ne postoji nijedan ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problem između dve zemlje i dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i odluke sva tri naroda u vezi sa unutrašnjim uređenjem.

Cvetković je na konferenciji za novinare rekao da je uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu osnova politike koju vodi Vlada Srbije.

Srpski premijer je dobio uverevanja od Špirića da stavovi pojedinih zvaničnika u vezi sa teritorijalnom celovitošću Srbije nisu zvanični stavovi BiH.

Cvetković je naglasio da su izuzetno važne evropske integracije kako za Srbiju tako i za BiH, a da Srbija podržava put ka Evropskoj uniji svih zemalja Zapadnog Balkana.

Prema Cvetkovićevim rečima, na sastanku sa Špirićem ukazano je na neophodnost uklanjanja svih barijera pogotovo na ekonomskom planu i istaknuto da nema razloga da se ne intezivira i proces pomirenja jer postoje identični stavovi o svim značajnim pitanjima.

Premijer Srbije je rekao da je prihvaćen njegov predlog da se po određenim pitanjima, oko kojih postoji saglasnost BiH, održavaju sednice dve Vlade.

Prema Cvetkovićevim rečima, dolazak u Sarajevo je nastavak želje da se ostvaruju odnosi na političkom nivou kao osnova za bilateralnu i ekonomsku saradnju.

Cvetković je dodao da već postoji saradnja u oblasti borbe protiv kriminala, ratnih zločina a da predstoje i sporazumi o sukcesiji, posebno kada je reč o diplomatsko-konzularnim predstavništvima i izrazio uverenje da će u naradne tri godine biti rešeno i to pitanje.

On je rekao i da se intezivno radi na Ugovorima kojima će biti rešeno pitanje granice.

Govoreći o Poslovnom forumu koji se danas održava u Sarajevu, Cvetković je naglasio da će sa njega biti poslate poruke da su politički odnosi dobri i da takvi treba da budu ekonosmki, a da su privrednici došli kako bi investirali, kupovali i prodavali drugoj zemlji.

Kako je ranije saopšteno iz Privredne komore Srbije, cilj organizovanja Poslovnog foruma je unapređenje privredne saradnje sa BiH u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike i saradnje u okviru CEFTA sporazuma o slobodnoj trtgovini u regionu, kao i razmatranje uslova privređivanja neophodnih za ulaganja u dve privrede, posebno u uslovima svetske ekonomske krize.

Srbija se zalaže za unapređenje regionalne ekonomije i otklanjanje necarinskih barijera koje otežavaju primenu CEFTA sporazuma, pa je tradicionalna upućenost privreda regiona jedne na drugu, jedan od osnovnih ciljeva Srbije, koja ove godine predsedava toj organizaciji.

Cvetković će se tokom dana sastati i sa srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, kao i s predstavnicima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U srpskoj delegaciji su, pored Cvetkovića i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.